1. YAZARLAR

  2. ZİYA ERGÜL

  3. 2015 sonlanırken piyasaya genel bakış
ZİYA ERGÜL

ZİYA ERGÜL

Yazarın Tüm Yazıları >

2015 sonlanırken piyasaya genel bakış

A+A-
Kuru yük piyasası ne yazık ki en kötü dönemlerinden birini tecrübe etmekte. Özellikle fiziksel pozisyonlarını ‘hedge’ etmemiş yada tanker marketi gibi farklı marketlerde de faaliyet göstermeyen armatörler için oldukça sıkıntılı bir market ile karşı karşıyayız.

Marketin sabırsızlıkla beklediği toparlanma döneminin, sektör için doğrudan ve dolaylı olarak etkili verileri ve beklentileri ele aldığımızda çok yakın olduğunu söyleyemeyiz.

Güncel yeni gemi fiyatları 2003’ten beri görülen en düşük seviyelere ulaşmış durumda. Bu durum potansiyel olarak armatörler tarafından filolarını yenileyerek ve genişleterek şu anda marketin içinde bulunduğu fazla tonaj arzını bir üst safhaya taşıyabilir. Böyle bir durum geçtiğimiz hafta tüm zamanların en düşük seviyesine düşerek rekor kıran endeksi ( BDI ) daha da düşük rekorlara taşıyabilir. Fakat beklentilerin tersine armatörler, BIMCO verilerine göre düşük gemi fiyatlarını sakinlikle izlemekte. Bu sene yeni gemi yapım sözleşmeleri 2014’e nazaran oldukça düşük seviyelerdeydi. Yeni gemi yapimi icin en büyük üc ülkenin verileri ele alındığında ( Çin – Japonya – Güney Kore ), 2015 için verilen sipariş miktari 11.3 milyon dwt iken, 2014 için 58 milyon dwt.



Gemi söküm figurleri her ne kadar 2015’in ilk yarısı rekor bir rakama ulaşmıs olsada, talep tarafındaki düşüş arzı halen yüksek kılıyor. Özellikle Çin’deki ekonomik yavaşlama ve bununla beraber kömür ticaretindeki daralma bu durumun ana sebeplerinden biri. Bunun yanında kömür için Çin tarafında küçülen talep Hindistan tarafinda büyüyor fakat kaybolan talebi karşılayacak kadar değil.

IMF’nin 2015 yılının ilk yarısı için %3 global gayrisafi hasıla büyüme oranı tahmini, %2.9 ile beklenenden daha düşük cıkmasını ve orta doğudaki politik gelişmeleri ele aldığımızda elimizdeki resim çok iç açıcı gözükmüyor. En azından yakın zaman içinde market icin pozitif bir oynama beklendiğini söylemek güç. OECD’nin uluslararası ticaret için %2‘ik büyüme oranı beklentisi de global ekonominin mevcut zayıflığı için bir gösterge.

Genel olarak Çin ekonomisinin yavaşlaması sonucu talep azalması, yükselen Hindistan ekonomisine rağmen 2015’teki düşüş trendinin en önemli faktörü. Hindistan’ın büyüyen talebi ve demir cevheri ticareti için önümüzdeki bir kaç sene içinde beklenen %3-%4 lük büyüme beklentisi marketi kısa dönemde domine edecektir fakat toparlanma ne yazıkki pek yakın gözükmüyor.

ViraHaber.com


Bu yazı toplam 1652 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.