1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. EKOL DENİZCİLİK

  4. 2023 hedefleri ile ilgili önemli detay
2023 hedefleri ile ilgili önemli detay

2023 hedefleri ile ilgili önemli detay

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Eğitim ve Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Sertkaya, Türkiye’nin gemiadamı ihracatında yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

A+A-

Yaşar ÖZER / Vira Haber

İMEAK DTO Kasım ayı olağan toplantısında gemiadamları hakkında konuşan Sertkaya, gerekli düzenlemeler ve çalışmalar yapılırsa, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri kapsamında denizcilik sektörünün payına düşen 50 milyar dolarlık miktarın gemiadamları ihracatından sağlanabileceğini kaydetti.

"Filipinler 80 bin gemi adamı ihraç etti"
 

Gemiadamları ihracatı ile ilgili Filipinler örneğini veren Sertkaya, "Filipinler 2013 sonu itibariyle 14 bini zabit olmak üzere 80 bin gemiadamı ihraç etmiştir. Bu gemi adamlarının ülkelerine net getirisi 4.75 milyar dolardır. Bu rakam 2013’te 213 milyar dolarlık bir iş ticaret hacmine eşdeğerdir. Oysa ülkemizde 12 fakülte, 15 meslek yüksekokulu, 42 meslek lisesi ve 42 özel gemiadamı yetiştirme kursu mevcuttur. Aktif olarak çalışan uzak yol güverte zabiti ya da kaptan ehliyetli 13 bin kişi vardır. Vardiya zabiti ehliyeti dediğimiz sınırlı ehliyete sahip kişi sayısı 10 bindir ve bunlardan yüzde 80’i iş bulamamaktadır ya da başka işlerde çalışmaktadır. İş bulamayanların arasına her yıl ortalama bin kişi meslek liselerinden mezun olanlar da ilave olmaktadır. 177 bin civarında gemiadamı vardır. Ancak bunların aktif olarak sertifika ile çalışanları 80 bin civarındadır" diye konuştu.

"Gemiadamları bacasız fabrika gibidir"

Gelişmiş ekonomiden bahsedebilmemiz için o ülkede istikrar olması, üretim ve ihracat olması gerektiğini kaydeden Sertkaya, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Maliyeti az, katma değeri en yüksek ihracat gemiadamı ihracatıdır. Bir başka deyişle gemiadamı ihracatı bacasız fabrika gibidir. Bizim ihraç ettiğimiz gemiadamı sayısı 2015 itibariyle 375 kişidir. Neden bu kadar az gemi adamı ihraç ettiğimizin nedeni üzerine yapılan çalışmanın detayları meslek komitemiz tarafından yönetim kuruluna gönderilecektir. Üzerinde durduğumuz üç tane konu vardır; bunlardan bir tanesi gemiadamlarının nitelikleri ve yeterlilikleridir, diğeri eğitim seviyeleridir, üçüncüsü ise yasal mevzuattan kaynaklanan sorunlardır. Ülkemizin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Denizcilik sektörü için bahsedilen rakam ise 50 milyar dolar civarındadır. Gerekli düzenlemeler ve çalışmalar yapılırsa bu 50 milyar doları gemi adamı ihracatından rahatlıkla karşılayabiliriz diye düşünüyoruz."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4031 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.