1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 22 bin kişiye iş kapısı olacak
22 bin kişiye iş kapısı olacak

22 bin kişiye iş kapısı olacak

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki binlerce dönüm kullanılabilir yatırıma uygun arazi bulunan Filyos Vadisi'nde, 5,5 milyon metre kare alan kamulaştırılacak.

A+A-

Filyos Vadisi, liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alıyor.       

Güneydoğu Anadolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında gösterilen Filyos Projesi doğrultusunda tersaneler, demir çelik fabrikaları, enerji santralları, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor.        

Proje kapsamında 4'ü yabancı olmak üzere 16 grubunun şimdiden yatırım için başvuru listesinde olduğu öğrenilen Filyos Vadisi'nde, potansiyel yatırım miktarının 10 milyar dolar seviyesine ulaştığı öngörülüyor.        

Tahsislerin gerçekleştirilmesinden sonra yapılacak planlama doğrultusunda bölgenin yol ve elektriğinin yanı sıra kanalizasyon gibi altyapı eksiklerinin tesislerin inşasıyla eş zamanlı yürütülmesi planlanıyor.        

Zonguldak Havaalanı ile Filyos Irmağı kıyısı boyunca Zonguldak-Ankara demir yolu bağlantısı ve kara yoluyla ulaşım açısından da uygun konumda yer alan vadide yürütülecek projenin, kente önemli oranda istihdam sağlaması bekleniyor.        

Kamulaştırma
Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Vadisi'nde yıl sonuna kadar 5,5 milyon metre kare alanı kamulaştıracaklarını belirterek, ''Çalışmalar için Maliye Bakanlığından 85 milyon lira valilik emrine gönderilecek'' dedi.       

Kamulaştırmayla ilgili dosyanın hazırlanarak Maliye Bakanının imzasına sunulduğunu anlatan Ata, şöyle konuştu:        

''Onayın çıkmasının ardından Milli Emlak Müdürlüğü marifetiyle işlemleri süratli şekilde başlatarak kamulaştırmayı yıl sonuna kadar bitirme gayreti içerisinde olacağız. Geçen yıllarda vadide 4 milyon 650 bin metre kare alan kamulaştırılmıştı. Bunun dışında 2 milyon 600 bin metre karelik devletin tasarrufunda kalan alan var. Tahmin ediyorum bu yıl içerisinde tahsisler gerçekleştirilir. Geçmişte verilen bilgilere ve kayıtlara baktığımızda eğer planlanan yatırımların tamamının hayata geçmesi durumunda doğrudan 8 bin, dolaylı olarak da yaklaşık 22 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktır.''

NTV

Bu haber toplam 990 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.