1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. 3 Fransız gemisini batıran Yüzbaşı Ertuğrul anıldı
3 Fransız gemisini batıran Yüzbaşı Ertuğrul anıldı

3 Fransız gemisini batıran Yüzbaşı Ertuğrul anıldı

Kurtuluş Savaşı'nda Antalya açıklarında 3 Fransız gemisini kara topuyla batıran Girit göçmeni Antalyalı Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ölümünün 49'uncu yıl dönümünde Andızlı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

A+A-

Uçak Gemisi batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul mezarı başında anıldı. Birinci Dünya Savaşı'nda Antalya Deniz Zaferi'nin büyük kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, ölümünün 49'uncu yıl dönümünde Andızlı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Antalya Kemer’de 1995’te yapılan kazılarda dalgıçlar ilginç bir gemi enkazı bulmuştu. Geminin burnunda ‘Paris’ yazıyordu. Araştırmalar sonrasında gerçek ortaya çıktı. Yaklaşık 30 metrede yatan enkaz, Fransız Donanması’na ait, Birinci Dünya Savaşı’nda batırılan bir uçak gemisiydi!

Bu geminin tarihte bir ilke imza atarak Kemer Limanı’nda batmıştı. Paris II Uçak Gemisi, dünya tarihinde ilk kez sahra topuyla batırılmış ve bu başarılı atışlar, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul tarafından yapılmıştı.

Araştırmalar sonrasında Mustafa Ertuğrul Yüzbaşı’nın anılarına ulaşıldı. Kayıtlar incelendi. Türk savaş tarihinin bir bilinmeyeni daha ortaya çıktı. Araştırmacı Mustafa Aydemir’in çabaları ile dört topu ile Antalya’yı savaş zamanında savunan Mustafa Ertuğrul’un hikayesi ortaya çıktı.

ÖLÜMÜNÜN 49’UNCU YILI

Birinci Dünya Savaşı'nda Antalya Deniz Zaferi'nin büyük kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, ölümünün 49'uncu yıl dönümünde Andızlı Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Dünya askeri tarihinde ilk defa bir uçak gemisini batırma başarısını gösteren Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'i anma törenine, Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sualtı Sporları, Antalya Deniz Komutanlığı, Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Muharip Gaziler Derneği, Türk Ormancılar Derneği, Orman Mühendisleri Odası, Türkiye Bilimsel, Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM), Ceza ve Tevkivevleri Memurları Derneği (CTEM-DER) katkıda bulundu. Törende ayrıca, bu kurumların bazı temsilcileri de hazır bulundu.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kurtuluş Savaşı sırasında 3 Fransız gemisini kara topuyla batıran Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un kahramanlık hikayesini anlatan AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, törene katılımın az olmasını eleştirdi. "Bu hepimizin milli davasıdır" diyerek sözlerine başlayan Ünlü, "Bu mesele kimsenin çıkar meselesi değildir. Bugünkü hava muhalefetine rağmen buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Ancak törene gelme nezaketinde bile bulunmayanlar var. Mustafa Ertuğrul Aker'in kahramanlığını genç nesillere aktarmamız gerekiyor" dedi.

ben-my-chree-001.jpg

hms_ben-my-chree-001.jpg

paris2-001.jpeg

ucak-gemisi-batirdi-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 7967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.