1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Ahmet Arslan 'Mogan Gölü'nde incelemelerde bulundu
Ahmet Arslan 'Mogan Gölü'nde incelemelerde bulundu

Ahmet Arslan 'Mogan Gölü'nde incelemelerde bulundu

UDH Bakanı Ahmet Arslan, Mogan Gölü dip çamuru temizliği kapsamında gerçekleştirilen tarama çalışmalarını inceledi.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mogan Gölü'nde Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en büyük iç su dip temizliğinin yapıldığını belirterek, dipten taranan çamur, ot ve yosunun bitkisel toprak olarak değerlendirileceğini, çıkarılan suyun da temizlenerek göle kazandırılacağını bildirdi. 

Arslan, Mogan Gölü dip çamuru temizliği kapsamında gerçekleştirilen tarama çalışmalarını inceledi. İncelemenin ardından basın açıklaması yapan Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışanlarca gerçekleştirilen temizliğin amacının, Ankaralıların daha iyi bir gölde gezerek piknik yapmaları olduğunu söyledi.

bakan-arslan-ve-ekibi-mogan-golunde-incelemede-bulundu-1.jpg

Arslan, çalışmanın Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en büyük iç su dip temizliği niteliğini taşıdığının altını çizdi. Temizlik denilince sadece gölün içindeki pis çamurun alınıp dışarı atılması olarak anlaşılmaması gerektiğine dikkati çeken Arslan, bir yandan dipte taranan çamur, ot ve yosunun değerlendirildiğini, diğer taraftan çıkarılan suyun temizlenerek göle kazandırıldığını anlattı.

Arslan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı sözleşme çerçevesinde ülkenin tüm kıyılarında tarama işlemi gerçekleştirdiğini ve 40'tan fazla deniz filosunun bulunduğunu dile getirirken, bu filodan farklı özelliklere haiz teknelerden Mogan Gölü'nde yararlanıldığını bildirdi.

bakan-arslan-ve-ekibi-mogan-golunde-incelemede-bulundu-2.jpg

"İmbat" adı verilen teknenin deniz dibinden saatte 4 bin metreküp malzeme tarama ve işlem sahasına aktarma özelliği bulunduğunu belirten Arslan, aktarım için mesafe uzunluğuna göre 3-4 tane pompa terfi istasyonunun olacağını kaydetti. 

Arslan, bu istasyonlarla gölden çıkan katıya yakın malzemenin bertaraf sahasına gönderileceğini anlatarak, şöyle devam etti: "Saatte 4 bin metreküp malzemeyi borular marifetiyle karaya basacağız. 1,5-2 metre derinlikteki gölün dibini, 3,5-4 metreye kadar temizleme şansına sahip olacağız. İmbat isimli tarama gemimizle karaya gönderdiğimiz malzemede, dozajlama dediğimiz bir işlem yapacağız. Dozajlama tesislerinde, özellikle çamurun sudan ayrılması ve çamurun birbirini tutabilmesi adına işlem gerçekleştireceğiz. Daha sonra o malzemeyi jeotekstil dediğimiz membranların içine aktaracağız. Burada su süzülerek temizlenecek. Ayrıştırdığımız su tekrar göle gelecek. Oradan çıkan bitkisel toprak niteliğindeki katı malzemeyi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir ve Gölbaşı belediyelerinin ortak çalışmasıyla belirlenmiş alana aktaracağız. Malzemeyi bitkisel toprak olarak dönüşümlü sisteme kazandıracağız."

bakan-arslan-ve-ekibi-mogan-golunde-incelemede-bulundu-3.jpg

Arslan, İmbat'ın dışındaki gemilerden birinin, bu geminin giremediği yerlerde malzemeleri tarayacağını, diğerinin Mogan Gölü dibinde ve yüzeyinde oluşan otlarla yosunları temizleyeceğini anlattı. 2,7 milyon metreküp çamur tarayacaklarını aktaran Arslan, bertaraf tesislerinde dozajlama yaptıktan sonra bunun jeotekstil susuzlaştırma tüpleri vasıtasıyla bertaraf tesislerine gönderileceğini söyledi. Çamurun yaklaşık 5'te birinin bitkisel toprak olacağını ifade eden Arslan, suyun ise sisteme kazandırılacağının altını çizdi.

Arslan, 3,7 kilometrekarelik alanda çalışacaklarını dile getirirken, Mogan Gölü'nün kirlilik ve kokudan kurtulacağını kaydetti. Gölün temizlenmesinin ardından burada daha fazla balık ve canlı çeşidinin yaşayabileceğini, insanların da yüzebileceğini belirten Arslan, "2018'in ilkbaharında burayı temizlemiş olacağız, yazın da Gölbaşı'ndaki hemşehrilerimizin daha temiz göle ve suya kavuşmasını sağlayacağız." diye konuştu. 

bakan-arslan-ve-ekibi-mogan-golunde-incelemede-bulundu-4.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4920 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.