1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Akdeniz’de çöp tehlikesi büyüyor
Akdeniz’de çöp tehlikesi büyüyor

Akdeniz’de çöp tehlikesi büyüyor

Akdeniz açıklarında gemiler tarafından denize boşaltılan atık yağlar ve tonlarca çöp, deniz diplerinde kirliliğe neden oluyor.

A+A-

Çöpler ve yağ atıkları, Kıbrıs’ın kuzey kıyıları ve Gazimağusa Körfezi’ndeki akıntılar nedeniyle deniz kenarlarına ulaşarak ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor.

Çöp dağları oluştu

Bu durum Türkiye’nin deniz kıyılarında da tehlikeye oluşturuyor. Yetkililer, KKTC ve Türkiye arası sefer yapan Kıbrıs Türk bayraklı gemilerle kalite sınıfı yüksek olan gemilerin denize atık yağ bırakmasının mümkün olmadığını, ancak açık denizde bazı gemilerin makine bölümünden çıkan atık yağ, pis su ve çöplerin bırakıldığını belirtiyor. Su yüzeyine bırakılan atıklar yanında son dönemlerde torbalara doldurulmuş atıkların dibe bırakılması nedeniyle Kuzey Kıbrıs sahillerinin dip kısmında “çöp dağları” oluştu. Her geçen gün artan bu tehlike denizdeki ekolojik sistemi tahrip etmeyi sürdürüyor. Yapılan son bilimsel araştırmalarda, bu sorunun Kuzey Kıbrıs’ın balıkçılık ve turizm zenginliklerini tehlikeye atacak düzeyde olduğu vurgulandı.

“Bazı önlemler alınmalı”

KKTC Deniz Temiz Derneği kurucularından araştırmacı-yazar Nazif Bozatlı, İHA’ya yaptığı açıklamada, Deniz Temiz Derneği’nin Kuzey Kıbrıs şubesini kurarken bir bilgiye kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, 1979-1980’lerde UNESCO’nun yayınladığı rapora göre bütün Doğu Akdeniz’in en temiz kıyıları Kuzey Kıbrıs kıyılarıydı. Ama maalesef şimdi böyle değil” dedi.

Aradan geçen 35-40 yıllık dönemde Kuzey Kıbrıs kıyılarının bilinçsizce kirlendiğine işaret eden Bozatlı, “Bizim kıyılarımız bilinçsiz davranışlar nedeniyle aşırı bir kirlenmeye uğradı ve bu devam ediyor. Bu konuda görev alması gereken, titizlikle uğraşması gereken hiçbir kuruluş herhangi bir duyarlılık göstermiyor. Ben uluslararası kuruluşlarla Kuzey Kıbrıs makamlarının bu konuda derhal, hiç vakit geçirmeden temasa geçmelerini öneririm. ‘Biz tanınmamış bir ülkeyiz ne yapacağız’ dememeleri lazım” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs’la bazı temasların yapıldığına dikkat çeken Bozatlı, “Madem bu ada tek bir Kıbrıs, madem bu adanın bir bölümünde onlar bir bölümünde biz yaşıyoruz. Buranın denizleri hem onlara hem bize ait, ayrıca bütün dünyaya ait. Bence onlarla da bu konuda temasa geçilip bazı önlemler alınması, bazı yaptırımlar uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1819 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.