1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akdeniz’de deniz rezervleri için ilk adım
Akdeniz’de deniz rezervleri için ilk adım

Akdeniz’de deniz rezervleri için ilk adım

Barselona Konvansiyonu taraf devletleri imzaladıkları anlaşmayla Akdeniz’de 12 alanı (yaklaşık %20’si) kapsayan öncelikli koruma alanı ilan etti.

A+A-

Barselona Konsansiyonu’na taraf ülkeler imzalanan anlaşmayı takiben Akdeniz’deki 12 alanı -Akdeniz’in yüzde 20’si-  “öncelikli koruma alanı”  ilan edecek. Uluslararası çevre grubu Greenpeace, Akdeniz liderlerini bu alanlarda tam bir deniz rezervleri ilan etmeye çağırdı. 2012’ye kadar denizlerin yeniden sağlığına kavuşması ve BM toplantısına katkı sağlayacak koruma alanları yaratılmasında gerekli olan adımların atılması isteniyor.

Greenpeace Okyanuslar Politikası Danışmanı “Bugün Akdeniz’de yalnızca %1’den daha az bir deniz alanı korunuyor. BM toplantısına iki yıldan az kalmışken, gerçek anlamda Akdeniz ülkelerinin bu kararı geciktirmesi çok üzücü. Bu toplantıda onlardan daha cesur kararlar bekleniyordu” dedi ve ekledi: “Bu 12 alanın korumada öncelikli alan ilan edilmesi önemli bir adımken, Greenpeace hükümetlerin çok geç olmadan teklifi gerçek bir koruma önceliğine dönüştürmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Akdeniz liderleri şimdi harekete geçip, Balear Adaları ve Sicilya Kanalı gibi Akdeniz ekosisteminde biyo çeşitlilik açısından çok zengin olan ve mavi yüzgeçli orkinosların yumurtlama alanı olan bölgeleri korumaya öncelik vermeli”.

Aşırı avlanma, kirlilik, iklim değişikliği ve diğer endüstriyel faaliyetler Akdeniz’de risk oluşturuyor. Bu nedenle de Greenpeace, balıkçılık uzmanları ve bilimadamları denizlerde bir deniz rezervleri ağı kurulmasını savunuyor. Bu 12 öncelikli alanın belirlenmesi tam korumalı bir deniz rezervi ağının ilk adımıdır. Barcelona Konvansiyonu altındaki Akdeniz'in korunmasını denetleyen bu anlaşma, 2012’ye kadar BM’nin bölgede denizleri koruma hedeflerine ulaşmasındaki en iyi olasılık.

Greenpeace'in bayrak gemisi Rainbow Warrior şu anda çökmeyi bekleyen orkinos avcılığı gibi Akdeniz’de balıkçılık yönetimindeki gözle görülür başarısızlıkların altını çizmek ve Akdeniz’i korumak için şu anda kampanya yürütüyor. Greenpeace Akdeniz’de mavi yüzgeçli orkinos avcılığının tamamen durdurulmasını ve orkinosların ve Akdeniz’in yeniden iyileşmesine bir şans verilmesini talep ediyor.

Rainbow Warrior gemisinde bulunan Greenpeace Uluslararası Denizler Kampanyacısı Oliver Knowles; “BM’nin denizleri koruma hedeflerine ulaşmak için iki yıldan az zaman kaldı. Liderler bu öncelikli koruma alanlarının gerçekten korunmasını sağlamayı öncelik edinmeli. Barselona Konvansiyonu sistemi altında işbirliği yapılarak, Akdeniz dünya denizlerinin korunmasında lidere dönüşebilir” dedi.

Greenpeace, Akdeniz’i de içeren dünya denizlerinin yüzde 40’ında küresel bir deniz rezervi ağı kurulması için kampanya yürütüyor.

 Virahaber

Bu haber toplam 905 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.