1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Alaplı’da liman yapımına izin verilmedi
Alaplı’da liman yapımına izin verilmedi

Alaplı’da liman yapımına izin verilmedi

AK Parti Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Filyos Projesi nedeniyle de Alaplı’da liman yapımına izin verilmediğini açıkladı.

A+A-

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu,  Alaplı liman projesi, mendirek ve Gümeli Beldesinde yapımı devam eden baraj inşaatı ile yat-tekne yapımı konularında görüşlerini açıklarken "Alaplı'ya yapılması planlanan özel liman projesi Milletvekillerimizin tüm uğraşlarına rağmen Ulaştırma Bakanlığına bağlı 2 genel müdürlük tarafından Filyos Limanı gerekçe göstererek  olur  onayı verilmedi." dedi. Çaturoğlu’nun konu başlıklarına göre açıklamaları şöyle:

ÖNCE PROJE

Çaturoğlu, Alaplı Deresi Denize Çıkış Ağzı Mahmuzları Etüt-Proje İşleri ihalesini 13 Haziran 2017 tarihinde yapıldığını belirterek, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne Alaplı Deresi Çıkış Ağzına mendirek yapılmasının elzem olduğunu bildirmiştik.Bunun üzerine Genel Müdürümüz Erol Çıtak,Bolu 13. Bölge Müdürlüğüne gerekli çalışmaların yapılması için talimatlarını vermişlerdi.Bolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Alaplı Deresi Denize Çıkış Ağzı Mahmuzları Etüt-Proje İşleri ihalesini 13 Haziran 2017 tarihinde yaptı.İhale kesinleşti ve ihaleyi alan firma çalışmalara başladı.Ancak bu tür proje işleri yıllara sari işlerdir. Hemen bitmez. Biz daha önce ilk mendirek yapıldığında da sürecin içerisindeydik. Bekleyeceğiz. Proje bitecek ondan sonra yapım ihalesi çıkacaktır." dedi.

“İSİM BABASI BENİM”

Alaplı Yat ve Tekne Üreticileri Kooperatifi (AYTEK) isim babasını kendisini olduğunu ifade eden Çaturoğlu, Bölgemize bir yat ve tekne üretim bölgesi kazandırılmak amacıyla benim önderliğimde kurulmuş bir kooperatif kurduklarını söyledi. 5084 sayılı yasaya göre dolgu amacıyla denizden yer tahsisi istendiğini anlatan Çaturoğlu, "Milli Emlak Genel Müdürlüğü kooperatif sermayesinin 60 milyona çıkartılmasını istemiştir. Ancak kooperatif mevzuatı mevcut ortaklarla bu kadar sermaye artışına uygun olmadığı ve kooperatif yöneticilerinde Anonim Şirkete dönüşmesine yanaşmadıkları için sermaye artışı gerçekleşememiştir. Böylece şartlar yerine getirilemediğinden tahsis gerçekleşmemiştir. Ancak buna rağmen imar planı yaptırılıp işlenmiştir. ÇED raporu ve Avan projesi de hazırdır. Mer kanuna göre yer tahsisi yapılması mümkündür. Bu konuda yatırımcılardan ciddi bir talep geldiği takdirde her zaman tekrar talepte bulunulabilir."

ALPORT’A FİLYOS ENGELİ

Bölgeye bir özel liman projesi ilk olarak benim belediye başkanlığı yaptığım dönemde gündeme geldiğini belirten Çaturoğlu, Alaplı'yı ilk talep edenler Abdurrahman Çınar ve Fevzi Özdemir'dir. Ardından Ali Doğru ve Şemsi Durdu gelmiştir. Talep bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bölgenin sanayici ve işadamları Erdemir limanını yeterince kullanamadıklarını öne sürerek bu ihtiyacın giderilmesinin hasıl olduğunu belirtmiştir. Daha sonra İsmet Yılmaz Alport olarak bu işe talip olmuştur. Bir ara Ereğli tersaneler bölgesi bitiminde liman yapılması gündeme gelmiş ise de plajlar bölgesine zarar verir endişesiyle bundan çabucak vazgeçildi. İlçe başkanlığım döneminde Alport hemen Alaplı terminalinden başlayan bir proje çizdirmiştir. Yani Alaplı Köprübaşından başlayan bir proje. Biz buna yer seçiminin yanlış olduğu, şehir içine bunu yapmanın yanlış olduğunu, oluşacak trafik yükünü kaldıramayacağı gerekçesiyle karşı çıktık. Ve Kavukkavlağı ile Bölge trafik arasındaki yeri önerdik. Ancak kabul görmedi. Proje bizim baskımızla Karşıyaka'da mermercilerin oradan başlamak üzere 700 metre kaydırıldı. Bizde yeri içimize sinmemesine rağmen kabul ettik. İtiraz etmedik. Çünkü öyle bir kamuoyu oluşturulmuştu ki liman yarın başlayacak,750 kişi işe girecek biz ise buna karşı çıkıyor pozisyonunda olmak istemedik. Bu projeye milletvekillerimizin tüm uğraşılara rağmen Ulaştırma Bakanlığının iki genel müdürlüğü Filyos Limanı gerekçesiyle olur vermedi. Şirket belki siyasi bağlantılarını kullanarak yapar diyerek Taşyapı'ya devredildi. Ancak oda yapmaya muvaffak olamadı."

Vira Haber

Bu haber toplam 6331 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.