1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Alemdar Gemisi anma tören tarihleri değişti
Alemdar Gemisi anma tören tarihleri değişti

Alemdar Gemisi anma tören tarihleri değişti

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda “ilk ve tek deniz savaşı” olarak tarihe geçen  Alemdar Gemisi’nin kurtarılma operasyonunun yıldönümü ile ilgili olarak miladi takvim gerçeği dikkate alındı ve yeni bir tarih belirlendi.

A+A-

Milli mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikali ile İstiklal Savaşı'nın deniz şehidi Recep Kahya'yı anma törenlerinin, 27 Ocak 2018'de gerçekleştirilmesine karar verildi.

Kurtuluş Savaşı’nın bu  ilk ve tek deniz savaşı  olan Alemdar Gemisi’nin kurtarılma olayı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiş ve bu operasyonda da Recep Kahya şehit olmuştu. İşte bu tarihi olayın yıldönümünün  miladi takvime göre; “9 Şubat mı, yoksa 27 Ocak mı?” yönünde yapılan ilçe Kaymakamlığı tarafından kurulan komisyonun araştırması  sonuçlandı ve 27 Ocak tarihi kabul edildi.

Komisyon raporu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile Kaymakamlığı bildirildi. 2018 yılının 27 Ocak tarihinde Kaymakamlığın düzenleyeceği törenle, Alemdar Destanının yıldönümünde şehitler anılacak ve bu operasyona katılanların ailelerine şükran duyguları ifade edilecek. Törenlerin yine her zaman olduğu gibi Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde yapılması bekleniyor.

Ereğli Kaymakamlığından açıklama

Ereğli Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada,  Bülent Ecevit Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan  Karadeniz,  Karadeniz Bölge Komutanlığı'nda görevli Deniz Teğmen Cemal Ocak, tarih öğretmenleri Mevlüt Çelik,  Recep Çetin, Ayhan İncirci, Erol Yetiştiren'den oluşan komisyon tarafından değerlendirme sonucu hazırlanan raporun kaymakamlığa sunulduğu belirtildi.

Açıklamada, komisyonun kararında, Alemdar'ın Ereğli'ye intikali ve İstiklal Savaşının ilk ve tek deniz şehidi Recep Kahya'yı anma törenlerinin tarihinin, miladi olarak 27 Ocak mı, 9 Şubat mı sorusunun karşılığı olarak 27 Ocak 1921 tarihinin tespit edildiği kaydedildi.

Gazi Alemdar Müze Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yöneticisi Durmaz Demiroğlu da komisyon kararı gereği törenlerin 9 Şubat yerine 27 Ocak 2018'de gerçekleştirileceğini söyledi.

bel.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 6546 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.