1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Alsancak'ta yatırımlara başlandı
Alsancak'ta yatırımlara başlandı

Alsancak'ta yatırımlara başlandı

TCDD Genel Müdürlüğü'nün verdiği kaynakla kruvaziyer limanındaki yollar düzeltildi.

A+A-

Özelleştirme sürecinde ihtiyaç duyduğu acil yatırımlardan mahrum kalan İzmir Alsancak Limanı'nda yatırımların yolu açıldı. Hükümet, özelleştirme süreci iptal edilen limana ciddi bir kaynak transferi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde limandaki acil yatırımların tamamlanması için TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 5 milyon lira gönderildi. Bu kaynakla kruvaziyer limanında turistlerin yürümekte zorlandığı yollar düzeltildi, çukurlar kapatıldı. Ayrıca Alsancak Limanı'na araç giriş ve çıkışında optik okuyuculu sisteme geçildi. Araçlar artık limana beklemeden giriş çıkış yaparken, liman girişindeki TIR, kamyon ve diğer araçların yarattığı trafik yoğunluğu azaltıldı. Limandaki işlerin daha da hızlanması sağlandı. Bazı hizmetler ise tamamen elektronik ortamda verilir hale getirildi.

Rapor sunulacak

TCDD tarafından gönderilen ve acil ihtiyaçların giderilmesini sağlayan bu kaynak, liman çalışanları ve yöneticilerinde heyecan yarattı. Özelleştirme nedeniyle uzun zamandır limana bir çivi dahi çakılmadığını dile getiren liman yetkilileri, hükümetin gönderdiği kaynağın, bekleyen diğer yatırımların tamamlanması için umut verdiğini ifade ettiler.

Bu hafta sonu Sığacık Yat Limanı'nın açılışı için İzmir'e gelecek olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kendisi gelmeden limandaki acil yatırımlar için gerekli parayı gönderdi. Bakan Yıldırım, 18 Haziran Cuma günü Edremit Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirdirdikten sonra 19 Haziran Cumartesi günü de İzmir Seferihisar'daki Sığacık Yat Limanı'nın açılış törenine katılacak. Bakan Yıldırım'ın bu ziyaretinde İzmir Alsancak Limanı'nı da ziyaret edip, limanda yapılacak yatırımların ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Ziyarette İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından limanla ilgili hazırlanan raporları da Bakan Yıldırım'a sunacak.

"Ortada bırakmayız"

Bakan Yıldırım, Alsancak Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesi ihalesinin olumsuz sona ermesi üzerine, "Limanı ortada bırakmayız. Bakanlık olarak gerekli yatırımları yapacağız" diye konuşmuştu. Limana gönderdiği 5 milyon liralık kaynak ile düğmeye basan Bakan Yıldırım'ın yeni yatırımlar için de açıklama yapması bekleniyor. Limana Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları (DLH) tarafından yapılacak yatırım için Maliye Bakanlığı'ndan gerekli onayların alındığı belirtiliyor. Hazırlanan yatırım programına göre, limanda ihtiyaç duyulan 3 yeni vinç, kiralama yöntemiyle alınacak. Liman içerisinde çeker hizmetleri de taşeron firmalardan sağlanacak. Konteyner istifleme sahasına 650 bin metrekarelik yeni alan kazandırılacak. Böylece toplam stoklama alanı 1 milyon metrekareye çıkacak. Bu yatırımlar sonucunda limanın iş kapasitesi yakyaşık 800 bin TEU'dan 1 milyon 600 bin TEU'ya çıkacak.

İkinci aşamada büyük gemilerin İzmir Körfezi'ne girmesini sağlayacak olan 11 kilometrelik liman su yolu derinleştirilecek. Bunun için su yolunu 15 metreye çıkaracak deniz dibi tarama işlemleri yapılacak.

Sığacık Limanı 440 yat kapasiteli

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açılışını yapacağı Seferihisar Sığacık'taki Teos Marina, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda yatın limana gelmesiyle, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. 440 yat kapasiteli limanın bünyesindeki sosyal tesisler de halka açık olacak. Sosyal tesisler, bölge halkının ve turistlerin tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanırken, limanda 28 işyeri de yer.

 

Yeni Asır

Bu haber toplam 906 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.