1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Altınova'da denizden maden çıkarılmasına tepki
Altınova'da denizden maden çıkarılmasına tepki

Altınova'da denizden maden çıkarılmasına tepki

İzmir Aliağa merkezli Densan Denizcilik bir süre önce Altınova açıklarında denizden demir madeni çıkarmak için girişimlere başladı. Çevreciler ise söz konusu demir madeni arama ve tarama işleminin devlet tarafından durdurulmasını istiyor

A+A-

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin en büyük mahallesi Altınova'da deniz açıklarında özel bir firma demir madeni çıkarmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamanın ardından, Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri açılış programında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer'in duyurusuyla ilçe gündemine oturan denizden demir madeni çıkarmaya hazırlanan firmanın yetkilisi Çağatay Köse, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Densan Madencilik firmasının yetkilisi Köse, maden arama ve çıkarma faaliyeti projesinin Altınova denizinin açıklarında başlayacağını kaydederek, metalik maden (FE) demir arama ve çıkarma faaliyetleri yapılmasının planlandığını söyledi.

Köse, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MİGEM) aldıkları 3361056 erişim nolu IV grup ruhsatlı, Altınova açıklarındaki sahada yer alan 16.08.33 HA kısımda metalik maden yani demir arama ve çıkarma faaliyeti yapmayı planladıklarını söyledi. Bu durumdan rahatsız olunmaması gerektiğini belirten Köse, doğaya ve denizdeki canlılara hiçbir şekilde zarar vermeyeceklerini kaydetti. Köse, yapacakları çalışma hakkında şu bilgileri verdi: "Deniz ortamında yapılacak olan faaliyet, tarama gemisi (Diredger) üzerinden taban kumunun süpürge yardımıyla emilerek seperatöre alınması ve içindeki metalik malzemenin (demir) manyetik şekilde ayrıştırılarak geriye kalan kumun tekrar deniz ortamına boru vasıtasıyla verilmesi gerçekleşecektir.

Projede kum ve çakılın alımı yapılmayacak olup, sadece içerisindeki metalik maden ayrıştırılmış olacaktır. Proje alanı Balıkesir'in yaklaşık 110 kilometre güney batısında, Ayvalık'ın 10 kilometre güneydoğusunda, Altınova mahallesinin yaklaşık 3 kilometre kuzey batısında bulunmaktadır. Proje deniz dibi canlıları ve bitkileri örtüsüne zarar vermeyecektir aksine daha çok, canlı türünün yaşamasına olanak sağlayacaktır. Metalik madenin deniz dibinden arındırılması canlı ortamının renklenmesine yardımcı olacaktır." Şüphesi olan Ayvalık ve Altınova bölgesindeki vatandaşların istemeleri halinde gelip, çalışmaları izleyebileceğini de belirten Köse, "Elektrik süpürgesine benzer vakumlu tarama gemisinin çalışmaları Altınova Öğretmenler Sitesi önünden başlayarak, Sarımsaklı'ya kadar yaklaşık 15 kilometre alanı kapsayacaktır" diye konuştu.

Projenin deniz dibi canlıları ve bitkileri örtüsüne zarar vermeyeceğini ve daha çok canlı türünün yaşamasına olanak sağlayacağını savunan Köse, "Metalik madenin deniz dibinden arındırılması canlı ortamının renklenmesine yardımcı olacaktır" vurgusunda bulundu.

Ayvalıklı çevreciler denizde maden aranmasına tepkili

Öte yandan Ayvalık Tabiat Platformu yaptığı açıklamada, söz konusu demir madeni arama ve tarama işleminin devlet tarafından durdurulmasını talep ediyor.

Platform Yürütme Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklama ise şöyle:

"15 Temmuz 2017'de yürürlüğe giren Maden Atıkları Yönetmeliği ile maden atıklarının denize dökülmesinin önü açılırken, Türkiye, dünyada Norveç'le birlikte maden atıklarını denize dökmek için çabalayan tek ülke görüntüsünü sergiliyor. Gerek yaşadığımız bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğin oluşturduğu yıkımlar ortadayken, hem de yanı başımızda, hem de Altınova'da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Ayvalık Tabiat Platformu olarak gerek bu şirketin gerçekleştirmek istediği projenin, gerekse yeni saldırılarla karşımıza çıkan tüm şirketlerin, taleplerin ve projelerin takipçisi olacağız. Yeşilimizi, denizimizi, yaşam alanlarımızı teslim etmeyeceğiz."

Vira Haber

Bu haber toplam 4754 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.