1. YAZARLAR

  2. AYŞE OLCAY

  3. Amatör Denizcilik Federasyonu’nda neler oluyor?
AYŞE OLCAY

AYŞE OLCAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Amatör Denizcilik Federasyonu’nda neler oluyor?

A+A-
Geçtiğimiz günlerde Amatör Denizcilik Federasyonu’nun İstanbul Yelken Kulübü’nde Genel Kurulu yapıldı. Ben de Denizciler Dayanışma Derneği’nin delegesi olarak derneğimizi temsilen Genel Kurula katıldım. Her zamanki gibi Divan Kurulu’nun seçiminden sonra bizlere de dağıtılmış olan gündem maddelerine geçildi. Sonrası ani gelişti…

Gündeme iki madde daha eklenmesi konusu gündeme geldi. Bu aslında dernek genel kurullarında sıkça görünen manzaralardan olduğu için önce pek de dikkat etmedim, ancak tüzük değişikliği ile ilgili bu iki madde okunmaya başlanınca, işin durumu değişti. Değişiklik istenen maddelerden biri Tüzüğün 37. Maddesi “Fesih ve Tasfiye” ile ilgili bölümdü. Buradaki “… Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na devredilir” ibaresinin değiştirilmesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı yerine Yelken Federasyonu’na devredilir ibaresinin gelmesi konusunda Genel Kurul’dan yetki istendi.

Diğer değişiklik istenen madde ise, Yönetim Kurulu’nun 9 üyeden 5 üyeye indirilmesi hususu idi. Şimdi, Yelken Federasyonu Başkanı olan M. Serhat Belli aynı zamanda Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı olarak da görev yapıyor. Serhat Belli genel kurulda yaptığı konuşmada; Amatör Denizcilik Belgesi’ni artık kendilerinin vermediğini, çıkardıkları yayınlardan fazla bir gelir elde edilemediğini belirterek, üye aidatları ile federasyonu döndürmeye çalıştıklarını söyledi. Belli; küçülmeye gittiklerini eski yerlerinden daha uygun bir yere taşındıklarını, esasen üye aidatlarının önemli bir bölümünün yelken kulüplerinden geldiğini vurgulayarak, bu nedenle eğer ADF kapanırsa, bir mal ya da para devredilecekse Yelken Federasyonu’na devredilmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Bu iki konuya sadece bir itiraz geldi, geçmiş dönem yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Nurettin Erhuy, ADF’nin kapatılmak istendiğini belirterek, bütün bu değişikliklerin de bu nedenle yapıldığını söyledi. Zaten Nurettin Erhuy başkanlığında bir başka liste daha hazırlanmıştı. Özetle; Serhat Belli ekibi yeniden seçildi ve değişiklik istenen bu iki madde ise genel kurulda kabul edildi.

Gelelim bu yazıyı yazma nedenime… Amatör denizcilik demek, federasyonun tüzüğünde de yazdığı gibi “su üstü ve sualtında tüm spor ve spor dışı etkinlikler demektir. Yani ne sadece yelken ne de sadece yattan, yarışlardan oluşuyor amatör denizcilik. Dolayısıyla gerçekten bu şekilde bir kapatma düşünülüyorsa, bu çok üzücü bir karar olacaktır.

Diğer taraftan ADF’nin elindeki teknelerden birinin satılmış olması, diğerinin satılma aşamasına gelmesi, yönetimin küçülmesi vs. bu kapatılma konusunun aşamalarını mı oluşturmaktadır?

ADF’nin yönetim kurulu başkanı olan, ama şu anda Yelken Federasyonu Başkanlığı da yapan Serhat Belli’nin eğer bir kapatma olursa, elde de tasfiyeden sonra mal ya da para kalırsa, Yelken Federasyonu’na aktarılması konusunda “zaten üye aidatlarının çoğu yelken kulüplerinden geliyor” diyerek, TÜDAV yerine Yelken Federasyonu’na aktarılması konusuna ön ayak olması ne kadar etiktir?

Birçok bilim insanı tarafından kurulan TÜDAV; gerek Karadeniz’de, gerekse Antarktika’da yürüttüğü araştırmalar, gerek bir veri tabanı oluşturulması ve Türkiye’deki deniz canlılarının korunması için “Açık deniz koruma alanları” oluşturulması yönündeki çalışmaları, çevre ve eğitime verdikleri katkılarla önemli bir araştırma vakfı olarak dikkat çekmektedir. Belki de en çok bu araştırmalar için onların her türlü kaynağa ihtiyacı vardır.

Açıkçası ADF’de bir şeyler oluyor ama bunlar pek iyi şeyler değil gibi görünüyor. Benden söylemesi…

ViraHaber.com

Bu yazı toplam 292145 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.