1. HABERLER

  2. DZKK

  3. SAHİL GÜVENLİK

  4. Anadolu Yıldızı-2017 tatbikatı Ege Denizi'nde yapıldı
Anadolu Yıldızı-2017 tatbikatı Ege Denizi'nde yapıldı

Anadolu Yıldızı-2017 tatbikatı Ege Denizi'nde yapıldı

Tuğamiral Bülent Olcay'ın da katılımıyla başlayan tatbikatın Sakız ve Midilli adaları arasında icra edilen safhasında, senaryo gereği batmakta ve yanmakta olan ticari gemideki kazazedeler kurtarıldı.

A+A-

Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay’ın da katılımıyla başlayan Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında gerçekleştirilen deniz safhasında yanmakta ve batmakta olan ticari gemi ile denizdeki kazazedeler kurtarıldı.

Sakız ve Midilli adaları arasında icra edilen bölümde, Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde (AKB) yanmakta ve batmakta olan bir ticari gemi personeli, sahil güvenlik ekiplerinden yardım talep etti. Gemideki 11 kazazede, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arama kurtarma unsurlarının müşterek faaliyetleriyle aranıp bulundu, kurtarılarak uygun bir sağlık tesisine götürüldü.

anadoluyildizi2017_1.jpg

TSK'nın tüm komutaları tatbikatı destekledi

Senaryo gereği, ticari geminin yardım çağrısı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AKKM) tarafından TSK AKKM'ye bildirildi. Deniz AKKM tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı. Mevcut imkanların yeterli olmaması nedeniyle TSK AKKM'den yardım talep edildi. Bunun üzerine TSK AKKM, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ana arama kurtarma merkezlerini görevlendirerek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı.

Önce Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma uçağı kazazedelerin yerini belirledi. İşaret fişekleriyle işaretlenen bölgeye uçaktan bir bot atıldı. Botun üzerine çıkan 3 kazazede, Sahil Güvenlik helikopterindeki ve Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi'ndeki ekipler tarafından kurtarıldı. 

anadoluyildizi2017_5.jpg

Kara Kuvvetleri'nin arama kurtarma helikopteri ise denizdeki bir kazazedeyi kurtarma sepetiyle çıkardı. Denizdeki başka bir kazazede ise Sahil Güvenlik botuyla kurtarıldı. 

Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik arama kurtarma helikopteri de deniz üzerinde kalan diğer 6 kazazedeyi kurtardı.

Ege Ordusu Komutanlığı koordinesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen faaliyetlerde Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama kurtarma uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığından da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma uçağı görev yaptı.

anadoluyildizi2017_4.jpg

Tatbikatın deniz safhası tören geçişi ile sona erdi.

Bu arada tatbikatın kara safhası ise İzmir'in Menemen ilçesinde yapılacak

Tatbikat sürerken 30 kaçak göçmenler kurtarıldı

Öte yandan tatbikatın yapıldığı anlarda Çeşme'de görevde bulunan bir sahil güvenlik botu, Pırlanta Plajı'ndan Yunanistan'ın Sakız adasına geçmeye çalıştığı belirlenen lastik bottaki 3'ü bebek 30 kaçak göçmeni kurtardığı öğrenildi.

Anadolu Yıldızı tatbikatı ile TSK arama kurtarma unsurlarının geniş çaplı katılımının sağlandığı müşterek senaryoda, birlikte arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerini artırarak, eğitimlerini geliştirmeyi, unsurlar arasındaki koordinasyonu artırmayı ve arama kurtarma harekatı konusunda geliştirilmesi gereken hususların tespit edilmesi amaçlanıyor.

anadoluyildizi2017_6.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7464 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.