1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Antalya Valisi Caretta Carettalar için ‘OHAL’ ilan etti
Antalya Valisi Caretta Carettalar için ‘OHAL’ ilan etti

Antalya Valisi Caretta Carettalar için ‘OHAL’ ilan etti

Vali Karaoğlu, OHAL Valisi olduğunu hatırlatarak, Caretta Carettalar için OHAL koruması ilan etti

A+A-

Antalya Valisi Münir Karaoğlu, OHAL yetkilerini Caretta Carettalar için de kullanacağını belirtti. “Caretta Carettaların da valisiyim” diyen Karaoğlu, “Şimdi OHAL yetkimiz de var, insan dışındaki canlıların da yaşam ve üreme haklarına da saygı duyalım” diyerek bu canlılara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Caretta Carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanı Belek sahilinde incelemelerde bulundu. Burada Careetta Caretta yavrularının yuvalarından çıkarak denizle buluşmasına şahitlik eden Vali Münir Karaloğlu, Caretta Carettaların yaşam ve üreme haklarına dikkat çekti. Esprili bir dille OHAL Valisi olduğunu da hatırlatan Karaloğlu, “Antalya’daki tüm canlıların, dolayısıyla Caretta Carettaların da valisiyim. Bu dünya insandan başka canlıların da yaşam ve üreme haklarına saygı duyarsak daha da güzelleşir. Bunu bu sıfatımı da göz önüne alarak dikkate alın” dedi.

En çok Antalya'da yuvalıyorlar

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, dünya üzerindeki varlıklarını 110 milyon yıldır sürdürdüğü tahmin edilen ve bu nedenle ‘yaşayan fosiller' olarak adlandırılan deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkışlarına tanıklık etti. Vali Münir Karaloğlu'na ünlü Sualtı Fotoğrafçısı ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan da eşlik etti.

Bugün sabah saat 06.00’da Belek tatil merkezi sahiline giden ve aralarında Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun da bulunduğu ekip, Caretta Carettaların yuvadan çıkıp denizle buluşmasını izledi. Caretta Carettaların yaşam hakkına dikkat çekmek amacıyla bölgeye gelen Vali Karaloğlu, nesli tehlike altında olan ve kırmızı listede bulunan Caretta Carettanın Akdeniz Havzasında en çok yuvalamayı Antalya’da yaptığını hatırlattı.

Sayıları artıyor

Bundan 20 yıl önce bölgede 400 yuva varken bugün gönüllü hocaların yardımıyla 2 bin 500’e kadar çıkmış olmasının sevindirici olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu “Bu rakam insanımızda çevre bilinci ve kendi dışındaki canlıların yaşam ve üreme haklarına önem verdiğini gösteriyor. Kainatı birlikte kullandığımız canlıların yaşam haklarına saygılı toplum yetişmesini önemsiyoruz. Bu bölgede kaçak kum alımları olduğunu duyuyoruz, yuvanın üzerinde gölgelik oluştuğunda bile cinsiyeti değişebilen hassas bir canlı, bu sahilleri elbette kullanacağız ama yalnız olmadığımızı bilelim” dedi.

Sahilleri kullananların, Caretta Carettaların burada bir mücadele verdiğini bilmesi gerektiğini kaydeden Vali Karaloğlu, “Biz de ilin valisi olarak sadece insanların değil kentte yaşayan bütün canlıların, Caretta Carrettaların da valisi olarak onları ziyaret ettik. Şimdi Olağanüstü Hal yetkimiz de var, bu söylediklerimiz olağanüstü vali sıfatımızla da dikkate alınsın lütfen. Bu canlıların yaşam mücadelesine daha saygılı olabilirsek dünya daha yaşanılabilir bir hale dönüşür” dedi.

antalyakararic.jpg

“Yaşayan fosiller için üzerimize düşeni yaparız"

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan ile birlikte ‘yaşayan fosiller' olarak adlandırılan deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkışlarına tanıklık eden ve arazi çalışmalarına katılan Vali Münir Karaloğlu, “Neslini sürdürme mücadelesi veren deniz kaplumbağalarının yaşam azmi insanoğluna ilham olmalı. Biz Antalya Valiliği olarak bu nadide canlıların yaşam kalitelerini yükseltmek, korunmalarına katkı sağlamak için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız” diye konuştu.

Bu türler IUCN'nin kırmızı listesinde

Belek'te geçtiğimiz yıl 2 bin 200 yuvanın açıldığını ifade eden Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan ise bu yıl 2 bin 500 yuvanın açılmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye denizlerinde en yoğun popülasyona sahip 2 tür olan Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağası'nın (CheloniaMydas) IUCN'nin (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) Kırmızı Listesi'nde yeraldığına dikkat çeken Ceylan, türlerin korunması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Asıl ilgi yuva alanları ama diğer bölgeler de koruma altına alınmalı. Yeşil Deniz Kaplumbağası (Chelonia mydas) daha kritik bir durumda olduğundan, bu türe özel koruma önlemleri devreye girmeli. Kıyılardaki insan kalabalığı, yuvalama alanlarındaki yapay ışık kaynakları, kontrolsüz balıkçılık gibi faktörler türün üzerindeki baskıları artırıyor. Kum çıkarma işlemi, yumurtlama alanı olan kumsallarda durdurulmalı. Halk ve turistler için eğitim programları düzenlenmeli, kumsalların nasıl kullanılması gerektiği anlatılmalı, kurallar konulmalı, yuva koruma prosedürleri uygulanmalı. Balıkçılık kaynaklı kaplumbağa ölümleri araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalı.”

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3285 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.