1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Antik kentlerin olduğu milli parka viyadük yapılacak
Antik kentlerin olduğu milli parka viyadük yapılacak

Antik kentlerin olduğu milli parka viyadük yapılacak

Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndan geçecek otoyol için ÇED süreci başladı. Aspendos gibi önemli antik kentlerin de içinde bulunduğu bölgeye 485 kilometrelik köprü yapılması gündemde.

A+A-

 Antalya’da, Selge, Pednelissos, Aspendos ve Side antik kentlerinin bulunduğu Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndan geçecek 156 kilometrelik Antalya – Alanya otoyolu için ÇED süreci başladı. 485 metrelik viyadüğün yapılacağı bölge, hem 1. derece arkeolojik sit alanı hem de Türkiye’nin en önemli rafting alanlarından biri. ÇED başvuru dosyasının sunumu ise 7 Nisan’da halkın katılımıyla gerçekleştirilecek.

“Mevcut yol hizmet seviyesini düşürür”

Antalya- Alanya arasındaki D-400 karayolunun tek seçenek olması dolayısıyla yükünün oldukça ağır olduğunun belirtildiği ÇED dosyasında, mevcut yola ilişkin şu açıklamalar geçiyor:

“Koridor üzerinde bulunan büyük ve küçük yerleşim alanları bu artışa önemli etkide bulunmaktadır. D-400 karayolunun bu kesiminde yıllık ortalama günlük değerlere bakıldığında maksimum yüzde 20 gibi ağır bir taşıt trafiği gözlenmesine karşın, bölgenin turizm ve tarım sektörlerindeki kalkınmış yapısı düşünüldüğünde, bu kesimde özellikle yaz aylarındaki ağır vasıta trafiğinin, diğer aylara göre büyük artış gösterdiği sosyo-ekonomik bir gerçektir. Önemli yerleşim alanlarının birçoğunda devlet yolunun, mevcut yerleşimlerin içerisinde kalması, çoğunlukla sinyalize kavşakların bulunması ve karayolunun geometrik açıdan yer yer düşük standartlarda seyretmesi, olumsuz yapının daha da artmasına sebep olmakta ve hizmet seviyesini düşürmektedir.”

10 tünel, 11 kilometrelik 25 viyadük, 44 köprü, 54 altgeçit, 46 üstgeçit ve 9 kavşak

2023 yılına yetiştirilecek otoyol, Antalya’da Döşemealtı Kocaçay Deresi’nden başlayacak. Döşemealtı’yla birlikte Kepez, Aksu, Serik, Manavgat ilçelerinin kuzeyinden geçerek Alanya’ya varacak. Bölgenin kuzeyinde Toros dağları eteklerinde projelendirilen güzergahta, uzunluğu 22.5 kilometreye ulaşan 10 tünel, 11 kilometrelik 25 viyadük, 44 köprü, 54 altgeçit, 46 üstgeçit ve 9 kavşak yer alacak.

“Sit Alanının En Dar Bölgesinden Geçecek”

ÇED raporuna göre otoyol, Pisidia uygarlığına ait Selge ve Pednelissos ile Aspendos ve Side antik kentlerini birbirine bağlayan iki antik köprünün yer aldığı 1. derece arkeolojik sit alanı statüsünde ve Türkiye’nin önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın yer aldığı Köprüçay’dan geçecek. ÇED raporunda Köprüçay Vadisi’nin 485 metre uzunluğunda viyadükle geçileceği belirtilirken, geçiş için koruma alanının en dar bölgesinin seçildiği belirtildi.

Antalya- Alanya otoyolu, Köprüçay’la birlikte 17’nci kilometresinde SİT alanı olarak tescillenmiş eski mezarlığın güneyinden de geçecek. ÇED dosyasında bu alana herhangi bir zarar vermeden geçileceği belirtilirken, otoyolun 51. kilometresinde tarihi Aspendos Su Yolu SİT Alanı bulunduğu, ancak yol güneye kaydırılarak söz konusu koruma alanından uzaklaştırıldığı da belirtildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1772 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.