1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Atlantis tankerleri Türk tersanelerinden ayrılıyor mu?
Atlantis tankerleri Türk tersanelerinden ayrılıyor mu?

Atlantis tankerleri Türk tersanelerinden ayrılıyor mu?

Armona Denizcilik A.Ş, Tuzla’da Selah Tersanesinde inşa ettirdiği ve Atlantis Alicante adı verilen 11. kimyasal tankerini ortağı bulunduğu Alman armatörler Marlon ve Lorenz Weinstabl’e teslim etti.

A+A-

Alman armatörler Marlon ve Lorenz Weinstabl 11. yeni gemilerini Türk iştirakleri olan Armona Denizcilik A.Ş.’den bu hafta teslim aldı, 5600-dwt IMO II Petrol/Kimyasal tankerine Atlantis Alicante adı verildi. İnşaat İstanbul, Tuzla’da Selah Tersanesinde gerçekleştirildi. Bu serideki 3. gemidir; birincisi Exxon şirketine uzun dönemli olarak kiralanmıştı. Alicante Atlantis Tankerlerinin büyük petrol şirketleri ve kimyasal tacirleri ile başlıca günlük işlerini kurduğu Batı Akdeniz’den Kıt’aya kadar olan şekilde ticaret modeline hizmet edecektir. Isle of Man ve Malta’da kurulu olan grup 12 adet kısa deniz tankerine sahiptir ve bunları eksiksiz şekilde yönetir, bu gemilerin 10’u Türk Tersanelerinde iştiraki Armona tarafından inşa edilmiş, bir tanesi İsveçli bir gruba satılmıştır. Felsefemizin etik ilkelerini taşır.

atlantis-tankers-lorenz-weinstabl.jpg

Grup CEO’su Lorenz Weinstabl firmalarıyla ilgili “Bu en fazla büyüdüğümüz yıl oldu. Bu yılın başlarında Yunan Restis grubundan iki adet tanker satın aldık, bu arada Türkiye’de iki tanker inşa ettiriyorduk. Bu iki gemi denizcilik sektörünün krizle mücadele ettiği yıllarda inşa edildi'' dedi.

atlantis-tankers.jpg

 Weinstabl ilk yeni gemi inşa siparişlerini 2003 yılında verdiklerini açıkladı.‘’Bunu 2004, 2006, 2008 ve 2015 yılındaki siparişler takip etti. Ancak, sahip olunanları yönetmenin yalnızca faaliyetleri sürdürmenin değil aynı zamanda sağlıklı ve sürdürülebilir bir operatör seviyesinin kurulmasının anahtarı olduğu aşikar hale geldiği zaman varlık yönetimi 2009 yılında gemi yönetimine dönüştü’’ diyen Lorenz Weinstab  sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugün lider güvenlik incelemesi kuruluşlarının değerlendirmelerinin bakış açısından en üst sıralamadaki operatörler arasında olarak tanınıyoruz. Bu, bir gecede aşılamayan zorlu bir yoldu. Çekirdek işletmemiz kelime anlamıyla kalecilerin işine benzer hale geldi: gol yenmesine fırsat vermemek için ödün verilmeyen bir hırs. Sıfır hadiseli bir sicili idame ettirme çabasıyla hareket ediyoruz. Bu çabaların bedeli yüksek görünebilir, ancak sektör bu vizyonu tesis ediyor ve belli başlı süper güçler ileri hareket ettirdiği sürece ödülsüz kalmayacaktır. Deneyimimiz ancak kritik bir işletimsel küle sahibi olmanın maliyet sinerjileri aracılığı ile böyle bir amacın güdülebileceği yönündedir. Uzun vadede yalnızca bir avuç gemi ile bu hedefe ulaşılamaz”.

Weinstabl, yaşlanan gemiler ve yönetilen filonun portföyünde yapılması istenilen değişiklikler sebebiyle bir filonun sürdürülmesinde ılımlı büyümenin kaçınılmaz olduğuna inanıyor. Armona’nın bundan sonraki planlarının neler olacağı sorulduğunda da yeni kuşak gemilerinin tasarımının özenle hazırlanmasını ima etti. Önümüzdeki yıllarda daha küçük ebatlar bırakılacak ve 10k-dwt altındaki bir dizi gemi onların yerini alacak, ancak açık deniz piyasalarına giriş seçeneklerinin araştırılmasına da önem veriliyor.

Atlantis’in yaklaşık 350 Türk personel istihdam etmesine rağmen, direkt siyasi çalkantı yönetim için Türkiye’de yatırımlara devam edip etmemeye dair endişeye yol açtı. Weinstabl “Türkiye’de gemi inşasını takdir etmemize ve bu ülkedeki istihdama katkıda bulunmamıza karşın, bunu yaparak karşı karşıya kaldığımız riskler hakkında son derece endişeliyiz” dedi. Bu yılın Haziran ayında, İstanbul Belediyesi önceden uyarı yapmadan bir gece geldi ve iştirakleri Armona Denizcilik’in tasarım ödüllü ofis binalarını yıktı. Büyüleyici İstanbul Boğazı ve İstanbul’un seçkin alanları boyunca yerleşik olan simgesel, ahşap cepheli bina çok sayıda film ve reklam prodüksiyonuna da ev sahipliği yapıyordu.

the-atlantis-alicante.jpg

Yakında durumun açıklığa kavuşacağını ümit eden Lorenz Weinstab konuyla ilgili olarak;’’ hükümet ile diyaloga girdik ve neticenin insanlarının bu kadar cana yakın ve yapım mükemmeliyeti beklentilerini karşılamak için çalışkan olduğu bu ülkede yatırımcı olarak kalmamız olmasını ümit ediyoruz.” dedi.

Şirketin diğer ortağı Marlon ise Madrid’deki IE Üniversitesindeki çift diploma eğitimini tamamlayacak, bunun üzerine üst yönetimine katılacak ve dümene geçmek için hazırlanacak. Marlon “Geçtiğimiz yıllarda ve yaz aylarında şirkette yarı zamanlı olarak çalışıyordum. Şirkete gireceğim ve muhtemelen yapmak zorunda kalacağımız değişiklikler üzerinde çalışacağım için heyecan duyuyorum.” dedi.

 

 

 

Vira Haber

Bu haber toplam 8877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.