1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Atatürk'ün istimbotu müze gemi olacak
Atatürk'ün istimbotu müze gemi olacak

Atatürk'ün istimbotu müze gemi olacak

Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 Kasım 1918'de güvertesinde Kurtuluş Savaşı’nın işaret fişeğini verdiği ve Fransız işgal kuvvetlerine ait o zamanki adıyla Enterprise (sonradan Kartal) istimbotu müze gemi olacak

A+A-

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'un işgal edildiği 13 Kasım 1918'de güvertesinde "Geldikleri gibi giderler" diyerek Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği "Kartal" isimli istimbotun müze gemi olarak hizmet vereceği bildirildi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Emekli Amiral Cem Gürdeniz ve Prof. Dr. Bingür Sönmez'in girişimiyle 106 yaşındaki istimbot, müze gemi olarak hizmet verecek.

Emekli Amiral Gürdeniz ve Prof. Dr. Sönmez, 13 Kasım Pazartesi günü saat 11.00'de, Tuzla'daki Çiçek Tersanesi'ndeki yapacakları basın açıklamasıyla istimbotun serüvenini kamuoyuyla paylaşacak.

Açıklamada istimbotun tarihine ilişkin, şu bilgilere de yer verildi:

"Mirliva Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 Çarşamba öğle saatlerinde Haydarpaşa Garına vardığında 7 yılda cepheden cepheye ve yolculuk sonunda karşılaştığı işgal İstanbul'undaki öfkesini içine atar. Haydarpaşa'da trenden indiğinde yorgundur, garda bir manga asker tarafından törenle karşılanır. Yakın dostu Dr. Rasim Ferid (Talay) Bey onu karşılayanlar arasındadır. Tam da o anda İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan, 55 parçalık işgal donanması Haydarpaşa önünden geçerek demir yerlerine gitmektedir. Haydarpaşa Gar'ın iskelesinde kendisini bekleyen Fransız işgal kuvvetlerine ait Enterprise (sonradan Kartal) istimbotu ile Galata Rıhtımı'na doğru giden Mustafa Kemal'in dudaklarından 'Geldikleri gibi giderler!' cümlesi çıkar. Bu söz, atamızın Kurtuluş Savaşı'nı aslında o an başlattığının ifadesidir."

Vira Haber

Bu haber toplam 8062 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.