1. HABERLER

  2. DZKK

  3. Azerbaycan Donanması İran’da
Azerbaycan Donanması İran’da

Azerbaycan Donanması İran’da

Azerbaycan Donanması'na ait iki karakol gemisi, İran'ın Hazar Denizi kıyısında bulunan Bender Enzeli limanına demir attı. Geçtiğimiz yıllarda İran Donanması, düzenli olarak Azerbaycan'ın petrol arama faaliyetlerine gözdağı vermeye çalışıyordu.

A+A-

Azerbaycan Donanması, tarihinde ilk defa İran'ı ziyaret etti. Uzmanlar söz konusu ziyaretin, iki komşunun gelişen ilişkilerine ve Bakü'nün Batı kampında yer almayan jeopolitik seçeneklerini göstermekte artan arzusuna işaret ettiği değerlendirmesinde bulunuyor.

Azerbaycan Donanması'na ait iki karakol gemisi, İran'ın Hazar Denizi kıyısında bulunan Bender Enzeli şehrini ziyaret etti. Azerbaycanlı mürettebat, bir İran savaş gemisini ziyaret ederek, şehri gezdi. Ziyaret sade olmasına rağmen, tansiyon ve güvensizliğin her daim egemen olduğu iki ülke ilişkilerinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda İran Donanması, düzenli olarak Azerbaycan'ın petrol arama faaliyetlerine gözdağı vermeye çalışıyordu. Örneğin 2001 yılında, bir İran savaş gemisi, Azerbaycan sularında bulunan British Petroleum şirketine ait araştırma gemisini tehdit etmişti. Öte yandan Hasan Ruhani'nin İran Cumhurbaşkanı seçildiği 2013 yılından itibaren ilişkilerdeki gerginlikte gözle görülür bir azalma izlendi.

Yine değerlendirmelere göre, Azerbaycan Donanması'nın bahse konu ziyareti, hem diplomatik olarak düşük maliyetli ve az riskli olması bakımından, hem de iki ülkenin Batı'ya karşı mesajını içermesi bakımından büyük önem arz ediyor. İran, geçtiğimiz aylardan bu yana Hazar Denizi'nde yoğun bir diplomatik atağa geçmiş durumda. Bu yılın başlarında İran Donanması, tarihinde ilk defa Kazakistan'ı ziyaret etti ve Kazak Donanması Eylül ayında iade-i ziyaret için İran'a geldi.

Tüm bu gelişmelere rağmen Azerbaycan ve İran arasında, Ermenistan'ın yasa dışı olarak işgal ettiği Karabağ meselesi önemli bir sorun olarak var olmaya devam ediyor. Yine Tahran'ın, geçmiş dönemde laik olarak nitelendirdiği Azerbaycan'daki yönetimi sık sık eleştirmesi, İran'ın yaklaşık 20 milyon Azerbaycan Türk'üne ev sahipliği yapması nedeniyle her daim komşusuna duyduğu mesafe ve Azerbaycan ile İsrail arasındaki yakın ilişkiler, iki ülke arasında çözülmesi gereken diğer başlıca sorunlar olarak öne çıkıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 6679 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.