1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bakan Ahmet Arslan: Denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı var
Bakan Ahmet Arslan: Denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı var

Bakan Ahmet Arslan: Denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı var

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu belirterek, uluslararası geçerliliği olan sektörlerin başında denizciliğin geldiğini söyledi.

A+A-

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen mezuniyet törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fuat Aydın,Prof. Dr. İbrahim Özkol, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Şube Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra sektörden çok sayıda STK temsilcisi ve mezun öğrencilerin velileri katıldı.

Mezunu olduğu İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen mezuniyet törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuşmasına, mezun öğrencileri tebrik ederek başladı.

Arslan, dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü, kendisine buraya geleceğini söylediğini ifade ederek, Yıldırım'ın hocaları, mezun öğrencileri ve onların ailelerini tebrik etmek adına selamlarını ilettiğini, meslektaşlarına çıktıkları bu yolda başarılar dilediğini bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, denizcilerin sayısının az olduğunu ancak rakamların ve hitap ettikleri alanın büyük olduğunu belirterek, "Sektörün neresinde olursak olalım biz bir bütünün parçalarıyız" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezuniyet töreni, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, mezun olan öğrenciler ve aileleri katıldı. Tören konuşmada yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, mezun olan öğrencilere yeni bir yolun başlangıcında olduklarını belirtti. Bakan Arslan, "Bu yol zor, meşakkatli bir yoldur ve mühendislik zordur. Herhangi bir problem çıktığında sizin çözmeniz istenir sizin çözmeniz beklenir. Bu yuvanın en güzel avantajı 3 boyutlu düşünebilmeyi ve mühendislik nosyonu veriyor size. Her şeyi ezbere bilmek durumunda değilsiniz, her şey hemen aklınıza gelmeyebilir ama önemli olan çözüm yolunu bulabilmek önemli olan doğru metotla araştırmak ve işi çözüme ulaştırmak. Asıl bu sizden beklenecek ve yuva bunu size veriyor. Üniversitemiz bunu ziyadesiyle veriyor. Biz bunu kendi hayatımızda gördük ve görmeye devam ediyoruz" dedi.

Mesleğin tersanede sadece gemi üretmekle sınırlı olmadığını ifade eden Bakan Arslan, "Her aşamasında tersanede, limanda, işletmecilikte, armatörlükte her aşamada size ihtiyaç vardır. Her aşamasını takip etmek durumundasınız ki, döngüyü doğru kurasınız ve dönüp tekrardan sektörün ihtiyaçlarına bağlı olarak tersanede gemi inşa edesiniz ya da onun bir öncesi doğru dizaynlar yapasınız. Sadece buradan öğrendiklerimiz sınırlı kalırsak, teknolojinin günün gereklerini yerine getirmezsek, hem kendimizi hem de sektörü köreltiriz. Dolayısıyla sektörü sadece dizayn bürosu, tersane ve gemi inşasından sınırlı zannetmeyiniz. Kendinizi de geliştiriniz" ifadelerini kullandı.

"Her şeyi bilirim modunda olmayın, sadece bir alanda uzmanlaşın"

Bakan Arslan, "Her şeyi bilirim modunda olmayın köye gittiğinizde şunu tamir et bunu yap diyecekler. Onlara "Hayır" diyin. Her mesleğin, branşın bir erbabı ve uzmanı vardır. Ben şu alanda uzmanım, dolayısıyla bir alanda uzmanlaşın, elbette diğer alanları bilin ancak 1 hedef koyun ve bir alanda uzmanlaşın. Bu hedefin sonucu da sizi şuna götürmeli, ben bu noktada en iyisi olacağım. Ben bu noktada en iyisini yapacağım. Hangi problem olursa olsun, şunu aklınızdan çıkartmayın; 'Sonunda bir çözüm vardır ve o çözümü siz buluyorsunuz.' O zaman peşin peşin burada çözümü ben bulacağım diyin. Uzmanlığında bizim mesleğimiz açısından çok önemli olduğunu tekrar vurgulayayım" şeklinde konuştu.

"Sayı olarak azız ama hitap ettiğimiz alan büyük"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Sektör de sizden çok şey bekliyor. Sektör meslekte önünüzü açmak adına her zaman yanınızda olacaktır. Ancak sektörün daha da büyümeye ihtiyacı var. Sebebi de her halde uluslararası geçerliliği olan sektörleri sayın derlerse, başında denizcilik sektörü geliyor. Denizcilik sektörü uluslararası bir sektördür. Denizcilik sektörü dünya taşımacılığının yüzde 80'i, ticaretinin yüzde 60'ı hangi sektörde olursanız olun, iş yaparsanız yapın olmazsa olması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ama bununda olmazsa olmazı denizci meslektaşlarımızdır. Dolayısıyla bizim mesleğimiz bu ülke açısından çok önemlidir. Bizim merkezimiz, mesleğimiz ulu önder Atatürk'ün ortaya koyduğu hedeflere erişmek adına olmazsa olmazdır. Bu ülke cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünde önüne hedefler koydu. Magazin Haberleri Daha sonrası içinde hedefler koydu ama biliyoruz ki bu hedefleri gerçekleştirmenin yolu bizim mesleğimizden geçiyor. Dolayısıyla bizim sizden beklentimiz çok yüksektir. Ama sizde biliniz ki 1 yıl önce mezun olan ağabeyiniz de, 34 yıl önce mezun olan bendeniz de benim gibi birçok meslektaşımda sizlerle birlikte bu sektörün büyüyeceğini biliyor. Bizim sektörün en güzel tarafı değerli genç meslektaşımızın söylediği gibi küçük bir alanda rakamlar, hitap ettiğin alan büyük, biz sayı olarak azız. Bu anlamda hep birbirimizle muhatap olacağız ama güzel tarafı da şudur. Nerede olursak olalım karşı karşıya geliyoruz ve sektörün neresinde olursak olalım biz bir bütünün parçalarıyız."

"İTÜ'lü olmanın ayrıcalığı hayatın her alanında hissedilecek"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencileri tebrik ederek, salonda pırıl pırıl bir gençlik gördüğünü ifade etti. Öğrencilerin artık farklı alanlara yelken açacağını belirten Karaca, İTÜ'lü olmanın ayrıcalığının hayatın her alanında hissedileceğini söyledi.

Karaca, "Medeniyetimizin denizciliği Çaka Bey ile başlıyor. Bugün modern dünyanın sunduğu olanaklarla daha da gelişen bu alana modern gençler yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz." dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin "mühendisliğin merkezi" olduğunu, denizciliğin dünyada giderek büyüyen ve değer kazanan, Türkiye'de hiçbir zaman yok olmayacak bir sektör olduğunu vurguladı.

Kalkavan, "Bu ülke için denizcilik önemlidir. Değerli öğrenciler, yolunuz açık olsun, mezuniyetiniz hayırlı olsun." dedi.

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergin de köklü tarihi olan bu fakülteden mezun olan öğrencilerin hayatı boyunca ayrıcalığı hissedeceğini ifade ederek, mezun olmanın, hayatta yeni bir döneme başlamanın göstergesi olduğunu kaydetti.

Öğrencilere hayatlarında bilimsel ve akılcı yaklaşımı tavsiye eden Ergin, öğrencilere hitaben, "Önünüzde şüphesiz pek çok engel çıkacak. Ancak eminim ki siz yılmadan, sorumluluklarınızı unutmadan engelleri aşacaksınız." dedi.

Fakülteden birinci olarak mezun olan Okan Çınar, arkada bıraktıkları bu zorlu eğitim sürecinde üzerlerinde emekleri olan bütün hocalara teşekkür ederken, bundan sonraki dönemde bu emekleri boşa çıkarmayarak insanlığa ve topluma yararlı birer öğrenci olacaklarını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Karaca ve Dekan Prof. Dr. Ergin, Bakan Arslan'a günün anlam ve önemine binaen plaket takdim etti. Ardından Dekan Prof. Dr. Ergin, fakülte birincisi Okan Çınar'a plaket verdi. Daha sonra fakülteden mezun olan öğrencilere belgeleri verildi. Belgelerin verilmesinin ardından Bakan Arslan ve protokol üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çekildi. Daha sonra mezun olan öğrenciler keplerini hep birlikte havaya fırlattı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3882 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.