1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DENİZ HABER AJANSI - DENİZ HABER - DENİZ HABER TV

  4. Bakan Arslan, Tahran`da Bakan Abbas Ahundi ile görüştü
Bakan Arslan, Tahran`da Bakan Abbas Ahundi ile görüştü

Bakan Arslan, Tahran`da Bakan Abbas Ahundi ile görüştü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye`nin İran`la kara, deniz, hava ve demir yolu taşımacılığına yönelik önemli hedefleri olduğunu söyledi.

A+A-

Resmi ziyaret kapsamında bulunduğu başkent Tahran'da İran Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi ile bir araya gelen Arslan, "Gerek iki ülkenin yüzyıllara dayanan komşuluğu, dostluğu, iyi ilişkileri gerekse coğrafyanın omuzlarımıza yüklediği yük nedeniyle birlikte hareket etme sorumluluğumuz var." dedi.

Ticaret hacmini yükseltmek için hedef: 30 Milyar $

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefine işaret eden Arslan, "Bu hedefi gerçekleştirebilmek adına bakanlığımız ve İran'da Yol ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda en önemli aktörlerdir." diye konuştu.

İki ülkenin ilişkilerini daha da geliştirmek ve bölgedeki yaşamı daha da kolaylaştırmak adına önemli çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Gerek kara yolunda gerek deniz yolunda gerek demir yolunda gerekse hava yolunda... Bu dört sektörde elbette çok güçlü ilişkiler ve çok güçlü hedeflerimiz var. Buna bağlı olarak da problemlerin çıkması kaçınılmaz; ancak bize düşen bu problemleri çözmek, gerekli adımları atmak ve inşallah ülkelerimizin ilişkilerini çok daha ileriye taşımaktır."

İş birliği alanlarında ortaya çıkan sorunları gidermek için bakan düzeyindeki görüşmelerin yanı sıra bakan yardımcıları ve müsteşarların da bir araya gelerek ortak karar vermeleri konusunda anlaştıklarını belirten Arslan, İranlı yetkililerin gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

tahran-gorusmesi.jpg

İki ülkenin coğrafik yapısı birbirinin tamamlayıcısıdır

İran Yol ve Şehircilik Bakanı Ahundi de görüşmede kara, deniz, demir ve hava yolu taşımacılığını ele aldıklarını ifade ederek, "İki ülkenin coğrafyası aslında birbirimizi ulaştırma konusunda tamamlayıcı kılmıştır." dedi.

Ahundi, "Türkiye, doğuya, Fars Körfezi'ne ve Umman Denizi'ne ulaşmak için İran toprakları üzerinden geçmelidir. Biz de batıya ve Karadeniz'e Türkiye üzerinden ulaşabiliriz. Dolayısıyla bu gerçeği her zaman göz önünde bulundurarak taşımacılık ve ulaştırma alanında ilişkilerimizi en iyi düzeyde tutmamız gerekir." diye konuştu.

Türkiye ile İran arasındaki demir yolu projesini transit koridor oluşturmak için gözden geçirmeye karar verdiklerini aktaran Ahundi, "Ayrıca demir yollarımızın limanlara ve deniz ulaştırma sistemine bağlanması konusunu değerlendirdik." ifadesini kullandı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2133 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.