1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Buz tutan gölde ölümüne balık avı
Buz tutan gölde ölümüne balık avı

Buz tutan gölde ölümüne balık avı

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde 30 kilometrekarelik alana sahip Nazik gölü, şiddetli soğuk nedeniyle tamamen donarken, balıkçılar, buzları kırarak gün boyu nafakalarını çıkarmak için çabalıyor.

A+A-

 Milliyet’in haberine göre, Nazik gölü donunca, Ahlatlı balıkçılar Eskimo usulü ‘vira bismillah’ diyerek buzları kırıp suya yılın ilk ağını attı. Sabahın erken saatlerinde kilometrelerce kar ile buzları yürüyerek geçen ve gün boyu avlanan balıkçılar, meşakkatli saatlerin sonunda evlerine poşet dolusu balıkla dönmenin mutluluğunu yaşadı.

Balıkçılar, soğuk ve ağır kış şartlarına rağmen evlerine götürebilecekleri birkaç balık için her gün kilometrelerce kar yürüyerek donan gölde gözenekler açıp aynalı sazan avlamaya çalışıyor. Beş çocuk babası olan 46 yaşındaki Cevdet Öğe isimli balıkçı, 25 yıldır balık avlayarak ailesini geçindirdiğini söyledi. Bin bir zahmetle balık avına çıktıklarını anlatan Öğe, şunları söyledi:
"Kış mevsiminin zorlukları çok oluyor. Tahmini olarak eksi 7-8 derecede, belki daha soğuk havalarda balık avlıyoruz. 8 metrede bir kırdığımız buzun içine ağ atıyoruz. Genelde haftada bir geliyoruz. Hava çok soğuk olduğunda 10 günde bir geliyoruz. Biz artık buz tutan bu göle alışmışız. Suyun altında basınç olduğu için kolay kolay kırılmaz. Şimdi buzun kalınlığı ise en az 20 santim. Yapacak başka bir işimiz yok. Tek geçim kaynağımız balıkçılık. Biz, Nazik gölünden çıkardığımız aynalı sazan balığı ile geçimimizi sağlıyoruz. Aralık ayında donan göl, nisan ayının sonlarına kadar ancak çözülüyor. Kazma kürekle buz kırıyoruz. Çok olmasa da çıkardığımız balıklar evimizin geçimini sağlamaya yetiyor. Bazen eli boş, bazen günde bir kaç kilo balık avlayarak evimize dönüyoruz. Gün boyu soğuk havada suya ağ atarak balık avlıyoruz. Elimiz buz kesiyor.”
Kar ve buzlanmaya rağmen kilometrelerce yol kat eden balıkçılar, göl üzerinde bulunan 30 santimlik buzu kırıp ağlarını soğuk sulara bırakırken, vatandaşlar bu zorlu işi merakla izledi. Balıkçılarla beraber kilometrelerce yol yürüyen vatandaşlar, donan gölde zorlu balık avını izlerken çatlayan buzlardan dolayı tedirginliğe kapıldı. Balıkçılar buzun çatlamasına alıştıklarını ve korkmadıklarını belirtti.
Ahlat’ta faaliyet gösteren Bir Dünya Fotoğraf Gezi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Samet Adıyama ise, buz gibi havada hem balık avını izlediklerini hem de bu güzel anı fotoğraflayarak keyifli dakikalar geçirdiklerini söyledi.
Nazik gölü, 30 kilometrekarelik alanıyla denizden bin 876 metre yüksekliğinde ve 40-50 metre derinliğe sahip. Göl; akarsu kaynakları, ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur sularıyla besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden biri kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donmasıdır.

ViraHaber

Bu haber toplam 2666 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.