1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkesir’de balık ölümleri: Sebebi küresel ısınma ve insan hatası
Balıkesir’de balık ölümleri: Sebebi küresel ısınma ve insan hatası

Balıkesir’de balık ölümleri: Sebebi küresel ısınma ve insan hatası

Balıkesir’de üreme alanı olan tuz gölünde, suyun aşırı sıcaklar sonucu buharlaşıp tuz oranının artması nedeniyle oksijensiz kalan balıklar telef oldu.

A+A-

Ayvalık ilçesindeki Badavut mevkisinde bulunan ve balıkların yumurtlama alanı olan tuz gölü yakınlarında yaşayan Özcan Çıvgın’ın gölde balık ölümleri yaşandığına dair şikayeti üzerine bölgeye gelen Ayvalık İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi ekipleri, balıkların ölüm nedenlerini belirledi.

Buna göre, göldeki balıklar; gölün denizle bağlantısını sağlayan kanalın kumla dolarak tıkanması ve aşırı sıcaklar nedeniyle göldeki su seviyesinin buharlaşarak azalıp, tuz oranının artması sonucu oksijensiz kalmaları nedeniyle telef olmuş.

DHA’ya konuşan bir yetkili, “Gölün denizle bağlantı noktasını kumla tıkanmış. Gölü besleyen bu kanalın özellikle yaz aylarında mutlaka açılması gerekiyordu” dedi.

Özcan Çıvgın ise daha önce belediyenin kumla tıkanan bu yolu açtırdığını ancak sonraki yıllarda bundan vazgeçtiğini söyledi.

Kendi imkanlarıyla kumlar temizleye çalıştıklarını aktaran Çıvgın, şunları kaydetti: “Ancak bu yıl kanalı açmaya insan gücü yetmedi. Çok uğraştık ama balıklar toplu halde telef oldu. Doğaseverler olarak küreklerle kanalı açmaya çalışıyoruz. Ancak, kanal bir süre sonra yine kumla doluyor. Çıkartılan kumların çevresine bırakılması da bunda etken. Çünkü dalgalarla o kumlar tekrar yayılıyor, Buradan çıkarılan kumların, başka uzak bir yere taşınması gerekiyor. Burası balıkların üreme noktası olması ve kuşların konaklaması açısından önemli bir göl. Yetkililerin acil olarak kanalı açması ve bunu düzenli hale getirmesi gerek.”

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2922 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.