1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Batan gemide kaptan belgesinin kiralandığı iddiası
Batan gemide kaptan belgesinin kiralandığı iddiası

Batan gemide kaptan belgesinin kiralandığı iddiası

Şile'de batan yük gemisinde hayatını kaybeden gemi sahibi Nihat Küçük ve oğlu Aşkın Küçük, kaptanlık belgesini “kiralayarak” yola çıktı.

A+A-

Karadeniz’de İstanbul Şile’nin 7 mil açığında sabaha karşı esrarengiz bir şekilde sulara gömülen 79 metrelik ‘Bilal Bal’ adlı geminin 1. kaptanının olmadığı ortaya çıktı. İddiaya göre, adına belge düzenlenen 1. Kaptan Refik Telci gemide hiç bulunmadı; faciada hayatını kaybeden gemi sahibi Nihat Küçük ve oğlu Aşkın Küçük, kaptanlık belgesini “kiralayarak” yola çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Soruşturma sonucu bilgileri netleştirmeden bir açıklama yaparsak kamuoyunu yanıltmış oluruz. İddialar olduğu için soruşturma başlattık zaten” ifadesini kullandı.

GEMİDEN 3 KİŞİ İNDİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada da gemide kaptanın olmadığı bildirildi. Bakanlık, acente tarafından Gemlik Liman Başkanlığı’na sunulan belgelere göre gemide 10 personel bulunduğunu kaydetti. Ancak liman başkanlığının izni ve bilgisi dışında kaptan, başmakinist ve bir yağcının gemiden ayrıldığı, başka bir gemicinin ise personele katıldığı ifade edildi. Bakanlık, konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını da belirtti.

 2. Kaptan Cüneyd Yedican’ın kızı Dilara Yılmaz’ın, kayıplar arasında ismi geçen 1. Kaptan Telci’nin hiçbir yakınını Şile’de bekleyen aileler arasında görmediklerini söylemesi, bakanlığın açıklamasıyla örtüştü. Habertürk’ün ulaştığı bir arkadaşı da 1. Kaptan Telci’nin Marmara Adası’nda bir otel işlettiğini belirterek, “Kayıpların arasında onun da ismini görünce aradım. Gemide olmadığını söyledi. Daha sonra tekrar aradım ama telefonu kapalıydı” dedi. Gemiye sonradan binen personelin ismi ise belli olmadı.

BAŞKA KAPTAN İDDİASI

Geminin sahibi Nihat Küçük’ün uluslararası gemi kaptanı olan ve halen bir denizcilik firmasında deniz operasyon müdürlüğü yapan kardeşi Sedat Küçük, kazayla ilgili şunları söyledi: “Geminin battığını 03.54’te öğrendim. Epirip adı verilen cihaz, geminin batmasıyla otomatik olarak sinyal vermiş. Kıyı Emniyeti olay yerine gitmiş. 3 mil yakınındaki bir Rus gemisi, olay yerinde filika ve botlara rastlamış. 10 mil açıklarında, bizi de tanıyan bir gemi belirtilen koordinatlara hareket etmiş.”

Geminin lodos olduğu için 2-3 gün Kartal’da limanda kaldığını kaydeden Küçük, “Personelin yorgun olduğunu düşünüyorum. Boğaz’ı geçtiklerinde Nihat ve Aşkın uyanıktı. Aşkın o gece bir arkadaşını arayıp ‘Çok yorgunum, yarın görüşürüz’ demiş. Gemiden inen personel Sabri Yıldırım’ın da eşinin rahatsız olduğunu öğrendik” diye konuştu.

Refik Telci’nin gemide olmadığını doğrulayan Küçük, geminin kaptanının Mehmet Varnalı olduğu iddiasında bulundu. Küçük, “O da ölmüş olabilir” dedi. Mürettebat listesinde adı olmayan Aşkın Küçük’ün kaptan olarak görev yaptığı da iddialar arasında.

BATMA NEDENİ YAŞLILIK MI?

Uzak yol gemi kaptanı Hünkar Keskin, geminin 43 yaşında olmasının kazada etken olabileceği belirterek, “Gemiler yaşlandıkça sac kalınlıkları deniz suyuyla temas etmekten incelir. Daha önceden de iki kazası var. Kesinlikle önlem alınabilirdi” dedi. Kaptan Hasan Çankaya da “Sac atması sonucu batmış olabilir” diye konuştu.

TCG ALEMDAR ARIYOR

Batan gemiyi 88 metre derinlikte bulan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisi, arama çalışmasını sürdürüyor. Dalgıçlar, özel karışımlı gazlar kullanarak dalıyor. Arama çalışmasına insansız sualtı cihazı (ROV) ile destek veriliyor. Bulunan cesetlerin Nihat Küçük ile oğlu Aşkın Küçük’e, diğerinin ise makine mühendisi Hüsamettin Yazıcı’ya ait olduğu belirlendi. 5 gemici aranıyor. Mürettabatın olay sırasında kamaralarında uyuduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

CHP önerge verecek

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Şile'de batan gemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hamzaçebi, Şile Limanı'na gelerek mürettebatın aileleriyle görüştü. Daha sonra gazetecilere konuşan Hamzaçebi, Şile'de büyük bir acı yaşandığını söyledi. Hamzaçebi, ailelerin kafalarında çok büyük soru işaretleri olduğunu da aktararak, özellikle geminin yaşı konusunda tartışmalar olduğunu belirtti.

Hamzaçebi, "Gemi gerçekten bu kadar yaşlıysa, su almışsa hatta Kartal'da geminin gövdesine yama yapıldığı ifade ediliyor, çok sağlam olmadığı, hurdaya ayrılması gereken bir gemi olduğu ifade ediliyor, elbette ki bunlar ifadeler, iddialar" dedi.

Hamzaçebi, "Meclis araştırma önergesini önümüzdeki hafta TBMM'ye sunacağım" diye konuştu.

Gemi kaptanı Refik Telci gözaltına alındı

Şile açıklarında batan ve resmi kayıtlara göre şimdiye kadar üç kişinin cesedine ulaşılan 'Bilal Bal' adlı kargo gemisiyle ilgili soruşturmada gemi kaptanı Refik Telci gözaltına alındı

Telci 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Telci ifadesi skandal boyutundaki yeni bir durumu da ortaya çıkardı. Telci ifadesinde gemiye hiç binmediğini ve hatta geminin kaptanının kendisi olmadığını iddia etti.

Kartal'da gemiden inen kişinin ise gemide yağcı olarak çalıştığı belirlendi. Soruşturma makamları kaptan olarak kayıtlı gözüken Telci'nin sadece evrakları kullanılarak resmiyette kaptanmış gibi gösterildiği ihtimali üzerinde duruyor. Soruşturma bu kapsamda derinleştirilerek devam ediyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 4901 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.