1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Batık Rus istihbarat gemisi için araştırma-kurtarma birimi gönderildi
Batık Rus istihbarat gemisi için araştırma-kurtarma birimi gönderildi

Batık Rus istihbarat gemisi için araştırma-kurtarma birimi gönderildi

Karadeniz'de 27 Nisan günü Togo bayraklı Youzarsif H gemisi ile çatışarak batan "Liman" isimli Rus istihbarat gemisi için Rusya Federasyonu, araştırma ve kurtarma birimini olay mahalline gönderdi.

A+A-

Doğan Haber Ajansı’ndan Hasan Erşan imzalı ve bugün internet basınında yer alan "Ruslar batan istihbarat gemileri için Kilyos açıklarında!" başlıklı haberde olaya ilişkin ayrıntılı bilgiler paylaşıldı. 

İnternet basınında yer alan habere göre; İstanbul- Kilyos açıklarında 27 Nisan Perşembe günü Karadeniz'de yaşanan yoğun siste Togo bayraklı canlı hayvan gemisi “Youzarsif” ile çarpışıp ağır yara alan ve 3 saat sonra 18 mil açıkta batan Rus istihbarat gemisi “Liman” için Rusya Deniz Kuvvetlerinin en önemli araştırma ve kurtarma gemisi “Seliger” ve yeni nesil kurtarma gemisi 60 metre uzunluğundaki “SB-739”un gönderildiği belirtildi.

seliger_karadenizde_batik_uzerinde.png

Seliger ve SB 739'da deneyimli derin deniz dalgıç ekipleri bulunuyor

Deniz trafik haritalarında kazının tam bulunduğu 18 mil açıkta enkazın üzerinde duran 60 metre uzunluğundaki tam donanımlı Seliger gemisi 16 gemici ile 9 uzman araştırma görevlisi bulunuyor. Gemide ayrıca askeri personelden oluşan derin deniz dalgıç ekibi de görev yapmakta.

Batan gemideki cihazlara önem veriliyor, gerekirse tamamı çıkarılacak

Rus denizcilik kaynakları gemilerde bulunan ekiplerin Rus istihbarat gemisi “Liman”daki hassas cihazların çıkarılması için çalışacaklarını, derinliğin ve Karadeniz hava koşullarının zorlu olduğunu belirterek gerekirse geminin tamamının çıkarılması üzerine çalışılacağı belirtiliyor. Rus donanmasında görev yapan “Liman” 1990'dan 2010'a kadar Akdeniz’de önemli görevlerde bulundu liman Yugoslavya’ya yapılan NATO askeri operasyonları da Adriyatik Denizi’nden yakından izledi.

sb739_karadenizde_batik_uzerinde.png

Uluslararası sular olduğu için hakları var

Bu arada Türk makamları batan Liman istihbarat gemisinin uluslararası sularda olduğu için Rus hükümetinin batığın araştırma ve çıkarmaya hakkı olduğunu, henüz bir yardım talebinde bulunulmadığını ve gemilerin bölge olduğunun bildiğini belittiler.

Hasar 3 saat dayanabildi

27 Nisan’da Kilyos’un 18 mil açığında Togo bayraklı canlı hayvan gemisi Youzarsif ile yoğun siste çarpışan Rus Donanması istihbarat gemisi Liman mürettebatı Kıyı Emniyeti ve Türk donanması tarafından kurtarıldıktan 3 saat içinde saat 14.48 sularında batmıştı.

Doğan Haber Ajansı’ndan Hasan Erşan imzalı ve bugün internet basınında yer alan "Ruslar batan istihbarat gemileri için Kilyos açıklarında!" başlıklı habere istinaden, Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması eski Genel Müdürü ve Araştırmacı Deniz Vank da konuya ilişkin görüşlerini Vira Haber muhabiri ile paylaştı. Vank, yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi;

“Geçtiğimiz günlerde Karadeniz’in İstanbul Boğazı kuzey girişine 18 deniz mili uzaklıkta Togo bayraklı canlı hayvan gemisiyle çatışarak batan Rus istihbarat gemisi “Liman” hakkında söylenenler o kadar şüpheli ki. Kimi geminin uluslararası sularda olduğunu, kimisi Türkiye’nin karasuları içinde olduğunu söylüyor. Şöyle ki, batan Rus istihbarat gemisi her ne kadar karasularımız dışında kalmış ise de, 1958 Cenevre Sözleşmesi’ne ilaveten 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ve uluslararası hukuk doktrininde sahildar devletlerin karasularının ötesinde kalan bitişik sularda da hükümranlık haklarını kullanabileceklerine ilişkin yerleşik bir kabul vardır. Hem bu teamül ve uygulamaları dogrultusunda, hem de Rusya ve Türkiye arasında imzalanan ikili denizcilik anlaşması binaen Türkiye’nin de batık için yapılacak her türlü işleme katılma hakkı vardır.”

VİRA HABER MERKEZİ | ViraHaber.com

Bu haber toplam 5746 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.