1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. Bayrak: "Yeni tanıtım grubu yetkisi Ekonomi Bakanlığı’na verildi”
Bayrak: "Yeni tanıtım grubu yetkisi Ekonomi Bakanlığı’na verildi”

Bayrak: "Yeni tanıtım grubu yetkisi Ekonomi Bakanlığı’na verildi”

İMEAK Deniz Ticaret Odası 7. Meslek Komiteleri Toplantısı'nda konuşan Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Başkanı Başaran Bayrak, yeni tanıtım grubu yetkisinin Ekonomi Bakanlığı’na verildiğini belirtti.

A+A-

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu’nun bu duruma sıcak bakmadıklarını kaydeden Bayrak şunları söyledi: “2016 yılı sonu itibariyle gemi ve yat ihracatımız 972 milyon USD olarak gerçekleşti. Bu rakamı bir önceki yılla mukayese ettiğimizde yüzde 5,6 azalma söz konusudur. Son iki-üç aya baktığımızda ihracatta en iyi performans gösteren sanayi sektörlerinden birisi gemi ve yat ihracatı olmasına rağmen, bu durum ihracatta bir sıçrama yaptığımız anlamı taşımamaktadır. Yabancı bankalar, Türkiye’deki bankaların teminat mektuplarını kabul etmekte sarfınazar ediyorlar. Hatta Türk tersanelerine tamir için gemi göndermekte tereddütlü davranıyorlar. Bu durumun bizim piyasamıza olumsuz yansıyacağını öngörmekteyiz. İhracatçı böyle bir sıkıntı yaşarken, TBMM yeni tanıtım grubu kurma yetkisini Ekonomi Bakanlığı’na verdi.

Bizler Ekonomi Bakanlığı ve diğer bürokratların nezdinde bu konuya sıcak bakmadığımızı, ihracat yapanın üzerine yeni bir yük yüklenmesinin çok doğru olmadığını ifade ettik. Yasa gereği 10 binde 3 kadar bakanlığa yetki verildi, ilave bir prim kesilmesi söz konusu. Biz, Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu olarak buna karşı olduğumuzu ifade ettik. Ayrıca İBB’nin itfaiye birimine 3 adet Amerikan menşeli yangın söndürme botu alındı. Biz Amerika’ya gemi ihraç edemiyoruz. Bununla ilgili bir yasa var. Amerikan bayrağı taşıyacak her gemi Amerika’da imal edilmek zorundadır. Bu botlar yerli üreticiden 1,8 milyon USD kadar daha pahalı olmasına rağmen alındı. Bu kadar büyük bir paranın yurtdışına gönderilmesine göz yumulmasına karşı olduğumuzu belirtiriz. Çünkü bu tür tekneler Türkiye’de yapılabilir.”

Muhabir: Hüseyin Altay YONTAN

Bu haber toplam 2366 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.