1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Bedensel engelli milli yüzücü Rio yolunda
Bedensel engelli milli yüzücü Rio yolunda

Bedensel engelli milli yüzücü Rio yolunda

Ankara'nın bedensel engelli tek milli yüzücüsü Hamit Demir, Portekiz'de katılacağı Avrupa Şampiyonası'nda, 2016 Rio Paralimpik Oyunları bileti almak için mücadele verecek.

A+A-

 AA’nın haberine göre, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında memur olarak çalışan milli sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine protez malzemeleri sağlayan firma yetkilisinin yönlendirmesiyle yüzmeye başladığını ve bugünlere geldiğini anlattı.

17 yaşındayken antrenör Berk Kamanlı ile yüzmeye başladığını aktaran Hamit, "Zaman geçtikçe yarışma anlamında bir şey yapabileceğimizin farkına vardık. İlk resmi müsabakama 19 yaşındayken 2011 yılında Kahramanmaraş'ta katıldım ve ikinci oldum. Bugüne kadar yapılan S4 kategorisindeki Türkiye Şampiyonalarında rekorları ve şampiyonlukları elimde bulunduruyorum" diye konuştu.

"Portekiz'de yüzeceğim dereceler Rio bileti için belirleyici olacak"

Milli mayoyu ilk kez 2013'te Brezilya'da giydiğini kaydeden başarılı yüzücü, şunları kaydetti:

"Bu yarış, 2014 yılında Hollanda yapılan Avrupa Şampiyonası için eleme özelliği taşıyordu. Burada girdiğim 3 yarışta, 50 metre sırt, 50 metre kurbağalama ve 150 metre karışıkta, birinci, ikinci ve üçüncü oldum. Bu derecelerle 2014 yılında Eindhoven'daki Avrupa Şampiyonası'na katılmaya hak kazandım. Burada da kariyerimde ilk kez final yüzerek, yedinci oldum. Bu başarım bana dünya şampiyonası ve olimpiyatlara katılma yönünde iyi bir sinyal verdi."

Portekiz'de düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na katılmaya hak kazandığını dile getiren Hamit, "Portekiz'de, mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Şampiyonası, Rio bileti için son viraj. Portekiz'de yüzeceğim dereceler Rio bileti için belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

Haftanın 6 günü çift antrenman yaparak Ankara Üniversitesi Yüzme Havuzu'nda şampiyonaya hazırlandığını belirten Hamit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzmeye geç bir yaşta başladım. Ailemin ve hocalarımın desteği, arzu ve isteğimle bu dezavantajı aza indirgeyerek, kısa sürede ciddi mesafeler katettim. Bu da ne kadar yetenekli olduğumun ve ne kadar başarıya aç olduğumun göstergesi. Kısa sürede iyi sonuçlar elde ettim. Zaman dezavantajını, avantaja çevirdim. Bu başarılarımı, dünya şampiyonası ve olimpiyat oyunlarına taşımak istiyorum. Engelliler camiası adına Türkiye'yi bu anlamda iyi bir şekilde tanıtmak istiyorum."

Demir, şu anda bir sponsorunun bulunmadığını ancak başarılarının artması durumunda desteğin geleceğine inandığını kaydederek, "Ciddi anlamda sponsor desteğine ihtiyacımız var" dedi.

"Havuz beni yutacak gibi geliyordu"

Protez kullanan hastaların bir sporla uğraşmasının önemine dikkati çeken Hamit, yaklaşık 6 ay su korkusu nedeniyle havuza alışamadığını ifade etti.

İlk başladığı zaman yarışma anlamında bir geleceği kendisinde görmediğini anlatan Hamit, şunları kaydetti:

"Protezimi daha rahat kullanmam için yüzmeyi isteyip, istemediğim soruldu. Ben de yapıp yapamayacağımı düşündüğümde, yüzme vazgeçilmezim oldu. Doğuştan kol ve ayaklarım yok. Bu noktada insanın aklına soru işareti geliyor. 'Nasıl yüzebilirim' diye düşündüm. İçimdeki dürtü, 'hareket geç, yapabilirsin' diyordu. 5-6 ay çok korktum, su yuttum, sıkıntılar yaşadım. İlk suya girdiğimde 'su beni yutacak' diye düşündüm. Girdiğim ilk havuz derin bir havuz değildi. Yaklaşık 75 santimetrelik bir havuzdu. Boyumu geçmiyordu. Duş dışında suyla etkileşimim olmamıştı. Havuz bana kocaman bir kazan, kocaman bir delik gibi geliyordu. Şu anda çalıştığım 2 metre 25 santimetrelik havuz bana küçük bir su birinkitisi gibi geliyor."

Başkentin bedensel engelli tek milli yüzücüsü

Ankara'nın bedensel engelli tek milli yüzücüsü olduğuna dikkati çeken Hamit, başkentin bu konuda büyük bir eksiklik yaşadığını anlatarak,"Olimpiyatların verileceği ülkeler belirlenirken, oylamada ilk dikkat edilen husus, tesislerin engellilere uygun olup olmadığıdır. Bu anlamda, uluslararası kuruluşlar bize acıyarak bakmaz, engellilerin yaşama aktif halde katılmalarını sağlamak açısından bakar. Engelliler de bu ülkenin paydaşları. Hiçbir başarı tesadüf değildir"şeklinde konuştu.

Kamanlı: "Asla yılmadık"

Antrenör Berk Kamanlı da yaklaşık 6 yıldır birlikte çalıştığı sporcusunun, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılacağına inandığını vurguladı. Kamanlı, "İkimiz de aynı protez firmasına gidiyorduk. Ben de bedensel engelliyim ve her iki ayağımda da protez var. Protez firmasının sahibi, Hamit'i bana yönlendirdi. Ben de sporcular yetiştirmek istiyordum. Onları hayata kazandırmak istiyorum" dedi.

Hamit'in yüzmeye başladığında suya korkuyla baktığını anlatan Kamanlı, şöyle konuştu: "Uzuvları olmayan bir insan. Normal bir insan dahi sudan korkuyor. Hamit de korkuyla suya bakıyordu. Asla yılmadık. Küçük havuzdan başladık ve bugünlere geldik. Azimli ve istekli. 17 yaşında yüzmeye başladı. Geç bir yaşta başladı. Keşke daha önce başlasaydı. Bu işin sırrı çok çalışmaktan geçiyor."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.