1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Beyşehir levreğe hasret kaldı
Beyşehir levreğe hasret kaldı

Beyşehir levreğe hasret kaldı

2007 yılında yaşanan kuraklığa göre su miktarı bir metreden fazla artan Beyşehir Gölü’nün en değerli balığı levrek, bu yıl balıkçılara hayal kırıklığı yaşattı.

A+A-

Konya’nın Beyşehir İlçesi Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde bugünkü su seviyesinin sevindirdiğini söyledi.

Karşıyaka, yaşanan kuraklıkla suları azalan ve buna bağlı otlanma sorunu yaşayan Beyşehir Beyşehir Gölü’nün son yıllarda düşen bol yağış ve Derebucak Barajı’ndan göle yılda 135 milyon metre küp su taşıyan tünelin devre alınmasıyla, Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin 2007 yılına göre bir metreden fazla yükseldiğini belirtti.

Su seviyesindeki artışın, güneş ışınlarının göl tabınına fazla miktarda ulaşmasını engelleyerek, Beyşehir Gölü’nde balıkçılığın en büyük sorunu olan otlanmayı azalttığını ifade eden Karşıyaka, bu durumun gölde balıkçılığın geleceği açısından umut vadettiğini dile getirdi.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan ise yeni av sezonunun 15 Haziran itibariyle başladığını, aradan geçen bir hafta içinde tutulan balık çeşidi ve miktarının beklentileri karşılamadığını söyledi.

"Ne levrek ne kadife var, sadece az miktarda sazan çıkıyor" diyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Neredeyse hiç levrek yok. Oysa göl kıyısında balık işleyen fabrikalar için levrek büyük önem taşıyor, çünkü ekonomik değeri yüksek. Bugünlerde levreğin kilogram fiyatı 6 liradan satılırken, sazan 4, kadife ise 1 liradan alıcı buluyor. Oysa hem su seviyesi geçen yıla göre yüksek, hem de geçen yıl yapılan balık avı gölde balık nesline zarar vermeyecek şekilde kurallara harfiyen uygun olarak gerçekleştirilmişti. Göl, ’senatör’ olarak adlandırılan büyük sınıf levrekten geçen yıl bol miktarda vermişti. Bu yıl gölde levrek miktarının yok denecek kadar az olmasına bir anlam veremiyoruz. Önceki yıllarda da buna benzer durumlar yaşamıştık. O zamanlarda da nedenini bilmediğimiz şekilde levrek çıkmayan yıllar olmuştu." Erdoğan, önceki yıllarda göl sularının kıyılardaki sazlıklara ulaşmaması nedeniyle balıkların yumurta bırakma alanlarının azaldığını, bu yıl suların içinde kalan sazlıkların önümüzdeki yıllarda bereketli sezonlar için umut verdiğini sözlerine ekledi.

 

AA

Bu haber toplam 1187 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.