1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Bodrum'da deniz kaplumbağaları incelemeye alındı
Bodrum'da deniz kaplumbağaları incelemeye alındı

Bodrum'da deniz kaplumbağaları incelemeye alındı

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki bir koyda bazı turistlerin deniz kaplumbağalarının saldırısına uğradığı iddiaları üzerine kaplumbağaların yerlerinin tespit edilerek davranışlarını izlemek amacıyla çalışması başlatıldı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan'ın da katıldığı çalışmada, tatilcilerin tercih ettiği Orak Adası koyunda dalgıçlarca arama yapıldı. Sabahsaatlerinde başlayan çalışmalarda deniz kaplumbağalarına rastlanmadı. 

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, pazar günü deniz kaplumbağasının tatilcilere saldırdığı yönünde basında haberlerin yer aldığını dile getirerek, bu nedenleÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği olarak organize olduklarını söyledi. 

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma Merkezi (DEKAMER), Bodrum Deniz Ticaret Odası ve AKUT iş birliğinde bir araştırma yaptıklarını belirten Erdoğan, "Araştırmalarda bir tespit yapamadık. Ancak daha önce de Köyceğiz'de de bu tür vakalar yaşanmıştı. Bu konuda tecrübeliydik" dedi. 

Erdoğan, Köyceğiz bölgesinde iki yıl önce kaplumbağaların beslenmesini yasakladıklarını anlatarak, şunları belirtti: 
"Bu yasağın ardından, herhangi bir vakayla karşılaşmadık. Burada görüyoruz ki günübirlik tekneler tarafından yoğun olarak kullanılmakta. Teknelerden de hayvanlarabalık, tavuk ve çeşitli yiyecek maddeleri atılarak beslenmelerine neden olunuyor. Bu da hayvanların beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden oluyor." 

"Olay, tur teknelerinin durduğu yerde oldu" 

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz da bu tür kaplumbağaların bölgede uzun süredir görüldüğünü belirtti. 

Yılmaz, daha önce bu tür vakalarla karşılaşmadıklarını aktararak, "Benim tahminim teknelerden verilen yemek üzerine çekiyor olabilir. Onun haricinde saldırması için bir sebep görünmüyor." diye konuştu. 

Saldırının günlük tur teknelerinin durduğu yerde yaşandığını dile getiren Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: 
"Bu saldırının yaşandığı yer, tur teknelerinin yoğun geldiği bölge. Balıkları besleme sırasında çıkan titreşim hareketler hayvanı buraya çekmiş olabilir. Şu anda geniş çaplı araştırma yapılıyor. Eğer tek bir hayvan böyle bir şey yapmışsa rehabilitasyon için yakalanıp buradan götürülecektir." 

Yılmaz, doğanın bir dengesinin olduğunu ve tatilcilerin bunu bozacak davranışlardan kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2433 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum