1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Boylu Soylu yelkenler İstanbul'da
Boylu Soylu yelkenler İstanbul'da

Boylu Soylu yelkenler İstanbul'da

Türk kara sularında ilk kez gerçekleştirilen Boylu Soylu Yelkenliler Donanma Şenliği kapsamında ikinci kez İstanbul Boğazı'nda geçiş yapan tarihi yelkenliler görsel şölen oluşturdu.

A+A-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası’nın ortak girişimleri ile İstanbul, Boylu Soylu Yelkenliler Şenliği’nin rotasına girdi.

 

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan ortak çalışmalarıyla gerçekleşen Boylu Soylu Yelkenli Yarışları’nın Varna-İstanbul rotasındaki ikinci yarışı 27 Mayıs Perşembe günü sona erdi.  16 ülkeden gelen 23 tarihi yelkenliden oluşan filo 27-30 Mayıs tarihleri arasında Karaköy Limanı'na demir attı.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

 

27 Mayıs Perşembe günü halka açık karşılama töreni düzenlendi. Yelkenliler 30 Mayıs Pazar gününe kadar, her gün saat 10.00 ile 18.00 arasında İstanbulluların ziyaretine açık olacak.

 

2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, tarihinde ilk kez Boylu Soylu Yelkenliler Şenliği’ne (Historical Seas Tall Ships Regatta) ev sahipliği yapıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası’nın girişimleri, Yunanistan ve Bulgaristan ortak çalışmalarıyla gerçekleşen Boylu Soylu Yelkenli Yarışları’nın Varna – İstanbul rotasındaki ikinci yarışı, 27 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da sona erdi.

 

12 Mayıs tarihinde Yunanistan’ın Volos limanından hareket eden tarihi yelkenliler, Çanakkale ve İstanbul Boğazını geçerek Karadeniz’e çıktı. 21 Mayıs’ta Bulgaristan’ın Varna şehrine ulaştı. Burada 3 gün kaldıktan sonra geri dönüşte 27 Mayıs Perşembe günü İstanbul’a gelen yelkenliler, 30 Mayıs Pazar gününe kadar Karaköy Limanı'nda kalacak.

 

27 Mayıs Perşembe günü yelkenlilerin Karaköy Limanı'na demirlemelerinin ardından halka açık karşılama töreni gerçekleşti.

Törenine, Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Deniz Ticaret

 

 

Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan katıldı.

 

Tarihi yelkenlileri yakından görmek isteyenler için…

PO Marine markası ve sahip olduğu terminal ve yüzer istasyon olanaklarıyla Türkiye denizlerinin tamamında yakıt ikmali yapabilen Petrol Ofisi’nin sponsor olarak destek verdiği yarışın, Varna-İstanbul etabının sonlanmasının ardından, 23 tarihi yelkenlinin 15-24 yaşları arasındaki 800 kişilik mürettebatının İstanbul’a indikleri ilk dakikalar itibariyle, Karaköy Limanı renkli görüntülere sahne oldu. Karşılama törenin ardından ziyarete açılacak yelkenliler, üç gün boyunca 10.00 - 18.00 saatleri arasında İstanbulluları ağırlayacak.

 

16 ülkenin 23 yelkenlisinden inecek 800 kişilik mürettebat İstiklal Caddesi’nde yürüyecek…

Haliç’te gerçekleşecek spor etkinliklerinden, kültür ve gezi turlarına yoğun bir İstanbul programıyla devam edecek Boylu Soylu Yelkenliler Şenliği kapsamında 16 ülkeden gelen 23 tarihi yelkenliden inecek 800 kişilik mürettebat 28 Mayıs Cuma günü, 17.00 - 18.30 saatleri arasında İstiklal Caddesi’nde yürüyecek. Yürüyüşe Kent Orkestrası Bandosu eşlik edecek.

 

Bakan yazıcı dümene geçti

İngiliz yelkenlisi Tenacious ile Türk yelkenlisi STS/BODRUM'u ziyaret eden ve dümenlerine geçen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, etkinliğini önemine dikkat çekerek, "Bu organizasyon dünya gençliğini, denizi sevenleri bir araya getirmeyi, çevrenin korunmasına duyarlılığın artmasını amaçlıyor. Bu yelkenlileri, eski filmlerde görürdük. Yakınlarınızı, komşularınızı alın ve Karaköy Limanı'na gelin, bu yelkenlileri görün" dedi.

 

Boylu Soylu Yelkenli Yarışları’nda Bir Türk Yelkenlisi

Cumhuriyet tarihimizin ilk yelkenli okul gemisi olan STS/BODRUM da Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı’na Türkiye adına katılıyor. STS/BODRUM’un, BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi, Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı), Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi ve konuya duyarlı pek çok kişi ve kuruluşun katkıları ile dört yılda inşası tamamlandı. 750 bin dolara mal olan geminin tam boyu 36 metre, güverte boyu 32,50 metre. 450 m² yelken alanı bulunan geminin kapasitesi ise 16 kişi.

 

Boylu Soylu Yelkenlilerin Ayrılış Geçidi…

Boylu Soylu Yelkenliler, İstanbul – Lavrion (Yunanistan) rotasındaki üçüncü yarışın startı için, 30 Mayıs Pazar günü, 12.00 – 15.00 saatleri arasında Karaköy limanından demir alacaklar. Katılmak isteyen tüm İstanbullu yelkencilerin tekneleriyle eşlik edebilecekleri ayrılış resmigeçidi saat 15.00’de Ahırkapı Feneri’nden başlayacak, Adalar yönünden Marmara’ya açılacak. Sarayburnu ve Caddebostan sahili Boylu Soylu Yelkenlileri geçidinin en iyi izlenebileceği noktalar arasında.

 

Virahaber.com

Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.