1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Büyük Set Resifi'nde mavi delik keşfedildi!
Büyük Set Resifi'nde mavi delik keşfedildi!

Büyük Set Resifi'nde mavi delik keşfedildi!

Dünyanın doğal harikalarından olan büyük set resifinde mavi bir delik bulundu.

A+A-

Whitsunday adasında yer alan deniz biyologlarının yürüttüğü araştırmalar sırasında resifte büyük mavi bir delik bulundu. Bu delik bir su altı mağarası ya da delik olabilir. Basitçe çevresinden çok daha derin bir bölge olduğu için dışarıdan mavi görünüyor.

Biyologların araştırmada kullandıkları Google Haritalar, yine bilimin ilerlemesine yardımcı oldu. Yetkililerin açıklaması şöyle:"Haritalar'da bu mavi deliği keşfettikten sonra yanına gidip bakmaya karar verdik. Normal resif yolculuğumuzdan çok daha uzağa giderek neler olduğunu görmek istedik. İçeride bulduklarımız inanılması çok güçtü, özellikle de buradan 5 ay önce kategori 4 bir hortumun geçtiğini düşününce."

Mavi deliğin bu kadar uzun süre keşfedilmeden kalması ise gayet anlaşılabilir bir durum. Zira Büyük Set Resifi, adındaki büyük sıfatını boş yere taşımıyor. Avustralya'nın Kuzeydoğu kıyısında 2300 kilometrelik bir hat boyunca resifin devam ettiğini görmek mümkün. Yine araştırmacılardan gelen bilgilere göre deliğin içinde 15-20 metre civarı derinlikte dev Seriatopora'lar ve ekibin şimdiye kadar gördüğü en büyük Acropora kolonisi yer alıyor.

Deliğin derinliklerindeki daha soğuk su, bölgeye has canlıların yaşamına olanak sağlıyor ve çeşitliliği arttırıyor. Araştırmacılara göre Büyük Set Resifi'nin Kuzeydoğu ucu yüzde 95 oranında zarar görmüş durumda. Bu zarara insan yapımı durumlar ve Debbie kasırgası sebep olmasının ardından maalesef bahsi geçen bölgenin kendini toparlaması yine araştırmacılara göre mümkün değil.

Vira Haber

Bu haber toplam 6229 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.