1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. “Çanakkale Savaşlarının Türk Tarihi İçindeki Önemi” konferansı yapıldı
“Çanakkale Savaşlarının Türk Tarihi İçindeki Önemi” konferansı yapıldı

“Çanakkale Savaşlarının Türk Tarihi İçindeki Önemi” konferansı yapıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen “Çanakkale Savaşlarının Türk Tarihi İçindeki Önemi” konferansı 17 Mart 2017 günü gerçekleştirildi.

A+A-

Çanakkale Savaşları’nda şehit olanların anıldığı ve bu savaşların tarihimiz açısından öneminin değerlendirildiği konferansa, 17 Mart 2017 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ev sahipliği yaptı.

Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladıktan sonra özgeçmişinin okunması ile kürsüye çıkan konferans konuşmacısı, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK, sözlerine tüm katılımcıları saygıyla selamlayarak başladı. Türk Boğazlarının son 300 yıldır Dünyanın gündeminde olduğunu dile getiren Doç. Dr. ÇAKMAK, bu dönem boyunca boğazlar üzerinde yapılan tüm tartışmaların merkezinde bulunduğumuzu belirtti. Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün zirvede olduğu 16. Yüzyıl döneminde Akdeniz ve Karadeniz’in neredeyse iç deniz haline geldiğini belirten Doç. Dr. ÇAKMAK bu dönemlerde boğazlar meselesi diye bir kavramın bulunmadığını, ancak 1700’lü yılların başında Rusya’nın tarih sahnesine çıkması ile boğazların geleceğinin tüm dünyada tartışılmaya başladığını dile getirdi. Rusya ile tarihimiz boyunca her türlü ilişki içerisinde bulunduğumuzu belirten Doç. Dr. ÇAKMAK, Türk-Rus ilişkilerini anlamadan boğazlar sorununu anlamanın mümkün olmadığının altını çizdi. 1774 yılında Ruslar ile yaptığımız Küçük Kaynarca Anlaşması neticesinde boğazlarımızın Batı’nın da gündemine düştüğünü dile getirdi. Doç. Dr. ÇAKMAK daha sonra, 1841 yılında imzalanan Londra Boğazlar Sözleşmesi ile Türk Boğazlarının uluslararası hukuka dâhil olması ile boğazlarımızın statüsü ile ilgili başlayan tartışmaların Montrö Boğazlar Sözleşmesine kadar sürdüğünü dile getirdi.

deu-canakkale-konferansi-1.jpg

Çanakkale Savaşlarının önemini anlamak için önce Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu son 200 senelik gerileme ve mağlubiyet dönemi içerisinde bulunduğu psikolojiyi anlamak gerektiğini belirten Doç. Dr. ÇAKMAK, Çanakkale Savaşları’nın bir milletin uyanışını temsil ettiğinin altını çizdi. Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi ile savaşın 3 kıtaya yayıldığı ve bir Dünya Savaşı haline geldiğine vurgu yapan Doç. Dr. ÇAKMAK, bu savaşların sadece ülkemiz açısından değil tüm dünya için büyük değişikliklere yol açtığını dile getirdi. Nitelikli ve yetişmiş insanlarımızın büyük bir bölümünü kaybettiğimiz Çanakkale Savaşları’nın Mustafa Kemal’i tarih sahnesine çıkarttığını ve Türk milletine duyduğu inanç ile savaşın seyrini değiştirdiğini belirten Doç. Dr. ÇAKMAK, Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin Çanakkale Zaferi ile atıldığının altını çizdi. Atatürk önderliğinde milletimizin imza attığı büyük kahramanlıklardan ve fedakârlıklardan vurgulayan Doç. Dr. ÇAKMAK, Çanakkale Savaşları’nda yaşananların tarihimiz açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT tarafından konferans konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevzi ÇAKMAK’a teşekkür belgesinin takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.