Cezayirliler, Oruç Reis anıtı istiyor

Cezayirliler, Oruç Reis anıtı istiyor

Cezayir’in Cherchell (Şerşel) kentinde yaşayanlar, Akdeniz’in Türk gölü haline gelmesinde büyük rolü olan Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın ağabeyi Oruç Reis’in anıtının yapılmasını istiyor. İki metre yüksekliğinde 400 kilo ağırlığındaki heykelin

A+A-

Akdeniz’de Türk denizciliğinin gelişmesini sağlayan Barbaros kardeşlerden Oruç Reis, 1518’de Cezayir’i İspanyollara karşı savunurken öldürülmüştü. Oruç Reis’in mezarının bulunması için on yıldır çalışan Türk ve Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi, Muhammed Bir Üniversitesi ve Fas Kültür Bakanlığı arasında bir protokol imzalanmıştı. Cezayir’in Cherchell kentinde yaşayanlar tarihlerinde büyük iz bırakan Oruç Reis’in bir anıtının yapılması istedi.

Meydana dikilecek

Kentlerinde büyük Türk denizcisini hatırlatacak bir anıt olmasını isteyen Cherchell halkı, Türk ve Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü’ye başvurdu. Türkiye’den mimar Barış Gören ve Cezayir’de yaşayan Türk işadamı Osman Büyükkarabacak’la bir araya gelen Tütüncü, “Cezayir halkı yıkılan kalenin yeniden yapılmasını ve Oruç Reis’in anıtının dikilmesini istiyor. Şimdiki şehir parkına anıt dikilmesine karar verdik” dedi.

Kaynak: Milliyet | GÖKHAN KARATAŞ

Bu haber toplam 2562 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.