1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Çılgın Türkler Catalina’yı geçti
Çılgın Türkler Catalina’yı geçti

Çılgın Türkler Catalina’yı geçti

Dünyanın en zorlu yedi yüzme parkuru arasında yer alan ABD’nin Büyük Okyanus tarafındaki Catalina boğazını, Türk yüzücüler ilk kez geçti. Çılgın Türkler kulaçlarını organ bağışına dikkat çekmek ve nakil bekleyen hastaları hatırlatmak için attı...

A+A-

Fransa ile İngiltere arasındaki Manş denizini ve Avrupa ile Afrika kıtaları arasındaki Cebelitarık Boğazı’nı geçen Kamil Alsaran ve beş arkadaşı, bu kez dünyanın en zorlu yüzme geçişlerinden olan Büyük Okyanus’taki Catalina boğazındaydı. Dünyanın en zorlu yedi yüzme parkurundan (Oceans Seven) olan Santa Catalina adası ile Los Angelas arasındaki 35 kilometreyi kulaçlayan Türk ekibi, iki yıldır hazırlanıyordu. Altı kişilik ekibin en deneyimlisi ve kaptanı Kamil Alsaran ile Vural Tandoğan, büyük beyaz köpekbalıkları ve balinaların yüzdüğü sulara ilk giren Türkler oldu. Yedi saati zifiri karanlıkta olmak üzere 13 saat 1 dakika suda kalan ikili, kulaçlarıyla Türk Kalp Vakfı’na destek toplamayı hedefledi. Almanya’da tedavisi süren Kartal bebek gibi organ nakli bekleyen hastalara dikkat çekmek için sosyal medya üzerinden mesajlar veren ikili boğazı geçen ilk Türkler oldu.

 

‘Gece bir türlü bitmedi’ 
Kamil Alsaran, “Okyanusun dalgalarında adaya tekneyle gitmek bile dört saat sürdü. Mide bulantısı büyük moral bozukluğu yarattı. Yine de köpek balığı saldırısını bilerek suya girdik. Yedi saat karanlıkta kulaç attık. Dibe bakmaya korkuyorduk ama köpek balıklarını çekmemek için bizi takip eden tekne ışık yakmadı. Saat başı karbonhidrat tozu, muz ve hurma yedik. 56 yaşında bir yüzücü olarak birkaç kilometre kala ‘Bu iş tamamdır’ deyip yüzerken ağladım. Zorlu geçişimizi Türk Kalp Vakfı’na adarken, organ bağışına dikkat çekmek istedik. Ben de organlarımı bağışladım” dedi.

 

Vural Tandoğan ise, “Dünyada uzun mesafeli zorlu yedi okyanus geçişinin bu aşaması için iyi hazırlandık. Olumsuzluklarla yüzmeye başladık. Köpek balıklarını ışığa çekmemek için karanlıktaydık. Birbirimizi göremediğimiz için Kamil ağabey ile çarpıştık. Gece bir türlü bitmedi ama başardık. Bu yüzme parkurunu başarıyla geçerken organ nakli bekleyenlere destek olabildiysek ne mutlu” dedi.

 

‘Yunusları gördüm’
Tek başına boğazı geçen ilk Türk olan Emre Erdoğan ise 9 saat 51 dakika gibi iyi bir derece yaptı. 31 yaşındaki Emre Erdoğan, “İki saatten sonra iki omzum ve dirseğimdeki tendonlar o kadar ağrıdı ki bırakıp geri dönmeyi düşündüm. Bir yandan da köpekbalığı tehlikesini düşünüyordum. Her yerimi denizanaları çarptı. Ama karaya yaklaşırken etrafımda yunusları gördüm. Sonradan öğrendiğime göre yunus sürüsü köpekbalıklarını uzaklaştırmak için etrafımızdaymış. Zor ama müthiş bir deneyimdi. Hedefimiz yedi zorlu geçişi tamamlamak” dedi.

 

Köpekbalıkları tedirgin etti
İkili ve solo geçişin ardından Çılgın Türkler adlı yüzme takımı, Catalina boğazını beraber geçti. 11 saat 33 dakikada boğazı geçen takım, birer saat suda kaldı. Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi adına suya giren Yasemin Yıldırım, Vural Tandoğan, Çilem Çelik, Kamil Alsaran, Nesrin Arslan (1979’da Manş denizini yüzen ilk Türk kadın) ve Emre Erdoğan’dan oluşan takımı ürkütücü Tuna Stick adlı denizanaları zorladı. Başlangıçta ayağı kesilen Yıldırım’ın kanının köpekbalıklarını çekme ihtimali tedirginliği artırdı. 2.5 metrelik bir köpekbalığı kulaçların daha hızlı atılmasına neden olurken heyecanı zirveye çıkarttı. Türkiye Yüzme Federasyonu, Çılgın Türkler takımını kutladı.

Bu haber toplam 1894 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.