1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cuma günü okullar tatil mi? (29 Ekim Cumhuriyet Bayramı)
Cuma günü okullar tatil mi? (29 Ekim Cumhuriyet Bayramı)

Cuma günü okullar tatil mi? (29 Ekim Cumhuriyet Bayramı)

Cumhuriyet'in 93. yıldönümünün kutlanacağı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu sene cumartesi gününe denk geldi. Özellikle öğrenciler 28 Ekim Cuma günü tatil olacak mı, olmayacak mı, merak ediyor. Peki cuma günü okullar tatil mi?

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet’i ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı, bu yıl 93’üncü kez kutlanacak.

Cuma günü okullar tatil mi?

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı cumartesi gününe denk geliyor. "Cuma günü okullar tatil mi?" sorusuyla iligi ise herhangi resmi bir açıklama yapılmadı. 

Her yıl 29 Ekim tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı’nda, Türkiye’nin dört bir yanındaki kaymakamlık, valilik ve okullarda; yurt dışında KKTC ve büyük elçiliklerinde coşkuyla kutlanan Cumhuriyet Bayramı bu yıl da aynı coşkuya sahne olacak. Türkiye her yıl 100 yıllık bir cumhuriyet olmaya bir adım daha yaklaşırken, bu yıl da cumhuriyetin 93. yıldönümü coşkusu yaşanacak. Yıllardır olduğu gibi, bu yıl da resmi törenler, Anıtkabir’deki törenin ardından başlayacak. Anıtkabir’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Bakanlar ve milletvekilleriyle bürokratların katıldığı törenin ardından TBMM’ye geçilecek. Tören burada devam edecek. Okullarda yapılan törenlerde ise Türkiye’nin geleceği olan çocuklar, dört bir yanı Türk bayrakları ile donatacak. Halkoyunları oynanacak, şiirler ve şarkılar söylenecek, yürüyüşler yapılacak.

ataturk-001.jpg

CUMHURİYET BAYRAMI TARİHİ VE ÖNEMİ

Türk milleti, 28 Temmuz 1914’te I. Dünya Savaşı’nın ardından savaşa katılma kararı almasıyla birlikte 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilanına kadar çok çetin ve zor süreçlerden geçti.

Osmanlı İmparatorluğu'nda, İkinci Meşrutiyet’in ilanından 6 yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda Osmanlı Devleti ile birlikte olan devletler yenildi. Bu yenilginin sonucunda Osmanlı Devleti; İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar ve İtalyanlar tarafından paylaşılmıştı.

Sonrasında ise Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları önderliğinde Türk milleti amansız bir Kurtuluş Savaşı verdi. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan, ardından Erzurum'da ve Sivas'ta kongreler düzenleyen Mustafa Kemal Paşa, “Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır” diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seğmenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar. Böylece Anadolu düşmanlardan kurtarıldı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923'te Ankara Başkent oldu. Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırların belirlenmesinden sonra, cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara , "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" dedi.

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece Türkiye’de cumhuriyet kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

Türk milleti 93 yıldan beri her 29 Ekim’de cumhuriyete sahip çıkmış ve o günleri, o günlerin kahramanlarını büyük bir saygı ile anmıştır. Cumhuriyet'i korumak, kollamak ve yaşatmak her yurttaşın asli görevidir.

Bu haber toplam 3562 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.