1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Deniz bisikleti faciasında son gelişme: İBB ve Valilik tazminatı çok buldu
Deniz bisikleti faciasında son gelişme: İBB ve Valilik tazminatı çok buldu

Deniz bisikleti faciasında son gelişme: İBB ve Valilik tazminatı çok buldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Valiliği, Kumburgaz Mimaroba'da 17 Ağustos 2014 tarihinde deniz bisikleti faciası sonrası açılan tazminat davası bedeli çok buldu.

A+A-

Yüksel Koç / DHA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Valiliği, Kumburgaz Mimaroba'da 17 Ağustos 2014 tarihinde deniz bisikleti ile denize açıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Doğan Demir ile kaybolduktan 6 gün sonra cesedi bulunan Serdar Demir'in ailesinin açtığı 1 milyon bin TL'lik tazminat davasına yanıt dilekçesi koydu.

İBB, denizde kaybolan gençlerin deniz bisikletini kiraladıkları Garden Beach isimli iş yerine ruhsat verme, denetleme ve yaptırım uygulama yetkisinin Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na ait olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

İstanbul Valiliği'de dosyaya koyduğu yanıt dilekçesinde istenen 1 milyon TL'lik tazminatın fahiş olduğunu belirterek, davacıların delil göstermeden tazminat talebinde bulunduklarını öne sürdü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sedat ve Doğan Demir kardeşlerin annesi Ruskat Demir, babası Mehmet Can Demir ve kardeşleri Remziye ile Evin Emine Demir'in Büyükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı tazminat davasına sunduğu yanıt dilekçesinde, bu davanın idare mahkemesinde görülmesi gerektiğini savunarak, davanın görevsizlik kararı ile reddedilmesi gerektiğini öne sürdü.

Davacıların dava dilekçesinde öne sürdükleri iddiaları kabul etmediğini belirten İBB, “Dilekçedeki iddialar belirli, somut bir delile dayanmamaktadır. Olay yerine zamanında gelinmediği, etkin bir arama yapılmadığı şeklindeki iddialar afaki iddialardır dedi.

Olayın 17 Ağustos tarihinde meydana geldiği, yetkililerin 18 Ağustos tarihinde haberdar edildiği belirtilen yanıt dilekçesinde, olayın öğrenildiği 18 Ağustos tarihinde 16 Eylül tarihine kadar çalışmaların aralıksız sürdüğü kaydedildi.

Denizde kaybolan gençlerin deniz bisikletini kiraladıkları Garden Beach isimli iş yerine ruhsat verme, denetleme ve yaptırım uygulama yetkisinin Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na ait olduğunu savunan İBB, “Bu kapsamda firmaya ait ruhsat işlemleri hakkında ve deniz bisikleti kiralanması hususunda müvekkil idare birimleri arşivinde herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır" dedi.

Davanın usul ve esastan reddini isteyen İBB, davanın kabul edilmesi halinde de istenen 1 milyon TL'lik manevi tazminat bedelinin yüksek bir bedel olduğunu kaydetti.

Valilik de yanıt verdi

Demir Ailesi'nin aynı dosya kapsamında davalı olarak gösterdiği İstanbul Valiliği'de dosyaya yanıt dilekçesi koydu. İstenen 1 milyon TL'lik tazminatın fahiş olduğunu belirten valilik, “Öncelikle davalılar herhangi bir delil göstermeden maddi tazminat talebinde bulunmuş olup bu iddialarını kanıtlamaları gerekmektedir" diyerek davanın reddini istedi.

Demir ailesi 1 milyon bin tl'lik tazminat davası açmıştı

Kumburgaz Mimaroba'da 17 Ağustos 2014 tarihinde deniz bisikletiyle açıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Doğan Demir ile kaybolduktan 6 gün sonra cesedi Marmara Adası sahilinde bulunan Serdar Demir'in ailesi, kazada sorumlulukları bulunduğunu öne sürdükleri kişi ve kurumlar aleyhine 1 milyon bin TL'lik tazminat davası açmıştı.

Maktüller Serdar ve Doğan Demir'in annesi Ruskat Demir, babası Mehmet Can Demir ve kardeşleri Remziye ile Evin Emine Demir, Ağustos ayında Büyükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtıkları davada, deniz bisikletini kiraya veren işyeri sahibi Sinan Önügören, deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz, İDO, İBB, İstanbul Valiliği ve Büyükçekmece Belediyesi aleyhine açtıkları davada 1 milyon TL'nin faizi ile tahsilini istemişlerdi.

Ceza davası sürüyor

17 Ağustos 2014 tarihinde meydana gelen olay sonrası Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman, Yusuf Büyükizgi ve Mikail Çelik'in Kumburgaz Kamiloba'da deniz bisikleti ile açıldıktan sonra bir daha dönmedikleri belirtildi.

Gençlerden serdar Demir'in cesedinin olaydan 6 gün sonra 23 Ağustos 2014 tarihinde Marmara Adası açıklarında bulunduğu hatırlatılan iddianamede, olaydan sonra alınan bilirkişi raporunda deniz bisikletini kiralaya veren Garden Beach Club'un sahibi Sinan Önögüren'in asli kusurlu, gençlerin de tali kusurlu olduğu belirtildi. Soruşturma sonunda işyerinde çalışan Mehmet Burak Önügören ve Cem Bekdemir ile denizde gençleri görüp de yardım etmemekle itham edilen İDO kaptanı Yusuf Yılmaz ile cankurtaran Serkan Tunç hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtilen iddianamede, 4 kişilik deniz bisikletini 5 kişiye kiralayan işyeri sahibi Sinan Önügören'in “Taksirle birden çok kişiyi öldürmek" suçundan 15 yılla yargılanması isteniyor.

Bu haber toplam 3289 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.