1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Deniz canlıları Darıca’da tedavi altına alındı
Deniz canlıları Darıca’da tedavi altına alındı

Deniz canlıları Darıca’da tedavi altına alındı

İzmit Körfezi'nde geçtiğimiz hafta bir limanda tonlarca akaryakıtın denize dağılmasıyla yaşanan çevre felaketi sonrasında yakıta ve zifte bulanan deniz kuşları Darıca Hayvanat Bahçesi'nde tedavi altına alındı.

A+A-

Tonlarca akaryakıtın denize bulaşmasıyla yaşanan çevre felaketi sonrasında deniz hayvanları da katrana bulanmıştı. Gönüllü vatandaşlar ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kocaeli Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkileri katrana bulanan deniz hayvanlarından 51 tanesini Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkına getirdiler.

Ilık su, saf zeytinyağı ve bulaşık deterjanı kullanılıyor

Tedavi edilmek için hayvanat bahçesine getirilen Sakarmekelerin temizlenme işlemini yapan Karantina Sorumlusu Ramazan Karakurt, “Ziftten etkilenen Sakarmeke adlı hayvanımızın yıkama aşamasında ılık su, saf zeytinyağı ve bulaşık deterjanı kullanıyoruz. Yıkama aşamasında özellikle ağzına ve yüzene dikkat ederek ılık suda yumuşatarak saf zeytinyağını üzerine dökerek güzel bir şekilde ovalayarak üzerinde ki kimyasalı atıyoruz. Yumuşatma işleminin ardından 5-10 dakika yağlı bir şekilde beklettik den sonra bulaşık deterjanı ile temizlemekteyiz. Bulaşık deterjanı ve sıcak su ile kimyasal hayvanın üzerinden gitmektedir” dedi.

51 hayvandan sadece 38'i yaşıyor

Parka getirilen hayvanlarla ilgili bilgiler veren Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, “Kocaeli kıyılarında bir petrol sızması ya da bir zift sızmasından dolayı denizde kirlilik oluştu. Bu kirlikten dolayı Sakarmeke dediğimiz deniz kuşları kötü etkilendiler. Petrole bulandılar. Böyle durumlarda hayvanat bahçemizde ki karantina ve hayvan hastanesi de hizmet vermektedir. Bize birçok gönüllü tarafından ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürlüğü tarafından Sakarmekeler gelmeye başladı. Toplamda 51 hayvan geldi. Bunların 13’ü ne yazık ki öldü. 38 tanesi şuanda yaşıyor. Bunların 36 tanesi Sakarmeke, 2 tanesi yaban ördeği. Genellikle insanlar Sakarmekeyi Karabatakla karıştırıyorlar ama kuşların türü Sakarmeke” şeklinde konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2716 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.