1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Atlantik’teki katil sürüsü
Atlantik’teki katil sürüsü

Atlantik’teki katil sürüsü

Günümüzde yük ve yolcu gemileri olağanüstü doğal bir afet olmadı mı Atlantik Okyanusu’nu hiçbir problem olmadan geçebiliyor. Ama bir zamanlar bir gemi için bu okyanusu geçmek çok kişinin canına mal olabilirdi. Çünkü hiç beklemediğiniz bir anda okyanusun d

A+A-

 U-Bootlar 2. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Atlantik’i müttefiklere cehenneme çevirmişlerdir. Öyle ki bu denizaltılar üzerine filmler bile çekilmiştir. Sivil yolcu gemilerinden, savaş kruvazörlerine kadar pek çok gemiye saldırı düzenleyip binlerce insanın canına mal olmuşlardır. U-Boat’ların batırdığı gemi sayısı 3000 civarında tahmin edilmektedir.

“Kurt Sürüleri”

2.Dünya Savaşı boyunca Almanlar tarafından 1153 tane üretilen U-Boot’ların temel amacı bir ada ülkesi olan ve bütün ticaretini denizcilik üzerine kuran İngiltere’ye aman vermemekti. U-Boot’lar Almanya’dan yola çıkıp Amerika hatta Kanada sahillerine bile ulaşıp buradaki gemileri tehdit etmişlerdir. Sürü halinde saldırıya geçtikleri için U-Boat’lara “Kurt Sürüleri” lakabı takılmıştır.


U-Boot’lara çare aranıyor

U-Boot’ların müttefiklere verdiği zararlar çok üst boyutlara çıkınca ve İngiltere Amerika arasındaki ikmal hattını kullanılmaz hale gelir. Bundan sonra Müttefikler bu denizaltılar için özel önlemler almaya başlamışlardır. Amerika sırf bu yüzden su altı sonar sistemlerini geliştirir. Amerikalıların sonar sisteminde yaptığı icatlar Almanları daha sessiz çalışan motorlar yapmaya zorlar. Bu iki gücün Atlantik üzerinde yürüttüğü savaş denizcilerin bugün bile kullandığı icatlar yapılmasına sebep olur. Gelişkin radar sistemlerine rağmen Alman U-Boot’ları sessiz motorlarıyla bir anda gemilerin hemen yanında belirip torpido saldırısı yapabilmektedir.

Dönüm noktası

U-Boot’lar için dönüm noktası Werner Henke’nin U-Bootu’yla beraber yakalanması olmuştur. Denizaltının içindeki iletişim cihazlarının ve şifrelerinin ele geçirilmesi sonucu İngilizler, Almanların kullandığı enigmayı(Alman Şifre Sistemi) çözerler ve bu şekilde U-Bootların ne zaman, nerede, ne yapacağını telsiz konuşmalarından öğrenerek, Amerikalıların geliştirdiği radar yardımıyla U-Bootları tek tek avlamaya başlarlar.

 

(Amerikan uçağının U-Boot'u batırışı)


Virahaber.com

Bu haber toplam 2660 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.