1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Denizlerimizde av sezonu sona erdi!
Denizlerimizde av sezonu sona erdi!

Denizlerimizde av sezonu sona erdi!

1 Eylül 2016 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2016-2017 av sezonu, 15 Nisan itibariyle tüm denizlerimizde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı dönemine girilmesiyle sona erdi.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 1 Eylül 2016 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2016-2017 av sezonunun 15 Nisan itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı dönemine girilmesiyle sona erdiğini, gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapan balıkçı gemileri için av yasağının Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerde ise 31 Ağustos'a kadar devam edeceğini bildirdi.

Çelik, denizlerde 2016-2017 av sezonunun 15 Nisan'da sona ermesi nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 

Geçen yıl 1 Eylül'de gırgır avcılığıyla başlayan 2016-2017 av sezonunun 15 Nisan itibariyle tüm denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı dönemine girilmesiyle sona erdiğini belirten Çelik, gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapan balıkçı gemileri için av yasağının Akdeniz’de 15 Eylül'e, diğer denizlerde ise 31 Ağustos'a kadar süreceğini ifade etti.

balik_agalara_takildi_3.jpg

Çelik, 2016-2017 av sezonunun hamsi avcılığı dışında genel olarak önceki sezonuna göre verimli geçtiğini bildirdi. Bakan Çelik, avcılık üretiminin büyük çoğunluğunu oluşturan göçmen balıklardan hamsi üretiminde geçen sezona göre bir miktar azalma görüldüğünü, ancak palamut ve lüfer avcılığı yönünden son yılların en verimli sezonlarından birinin yaşandığını kaydetti.

Balık avcılığının sezona yayılımının geçmiş yıllara oranla daha iyi, avlanan balıkların boylarının da daha uzun olduğunu belirten Çelik, hamsi ve palamut gibi göçmen balıkların avcılığının balığın biyolojisi ve su sıcaklığı gibi pek çok çevresel faktöre bağlı olduğunu ve avcılık miktarlarının yıldan yıla farklılık gösterdiğini ifade etti.

balik4.jpg

Çelik, Bakanlığının bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirdiğini belirtti. Söz konusu kurallara uymak kaydıyla avlanma yasağının başlamasından itibaren isteyen balıkçıların karasularının bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabileceklerini ifade eden Çelik, ayrıca su ürünleri avcılık tebliğiyle getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığının dönem süresince serbest olduğunu kaydetti.

hileli_balik_satisina_zabita_engeli.jpg

"7,1 milyon idari para cezası verildi"

Geçen yıl yapılan denetimlere ilişkin de bilgi veren Çelik, düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulandığını hatırlattı. Çelik, şunları kaydetti:

"Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın iş birliği içinde yürütülen denetimler, denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirildi. Bakanlığımız ile başta Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere, denetim yetkisine sahip kurumlarca 2016'da su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak toplam 85 bin 805 denetim yapıldı. Bu denetimlerde yasal yollardan avlanmayan 753 ton su ürününe el konuldu, yasadışı avcılık faaliyetinde bulunan ve satışını yapanlara toplam 7,1 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca yasadışı avcılıkta kullanılan 22'si balıkçı gemisi olmak üzere 2 bin 468 adet muhtelif ağ aracına el konuldu. Bakanlığımızca getirilen kurallara uyulması, balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından büyük önem arz etmektedir."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2782 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.