1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Denizlerin rengi neden değişiyor?
Denizlerin rengi neden değişiyor?

Denizlerin rengi neden değişiyor?

Prof. Dr. Ali İşmen, ilkbahar ve sonbahar aylarında denizlerde görülen renk değişimlerinin sudaki planktonların aşırı çoğalmasından kaynaklandığını bildirdi.

A+A-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen, ilkbahar ve sonbahar aylarında denizlerde görülen renk değişimlerinin sudaki planktonların aşırı çoğalmasından kaynaklandığını bildirdi.

Çanakkale Boğazı'nda, ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte, denizin bazı kısımlarında farklı renkler oluşmaya başladı.

Bazı vatandaşlar denizdeki bu renk değişimini, 'deprem olabileceği'' yönünde değerlendiriyor. Prof. Dr. İşmen, denizdeki renk değişimin doğal bir olay olduğunu ve her yıl gerçekleştiğini söyledi.

Bunun, Türkiye gibi ılıman iklim kuşağına sahip sularda yılın 2 döneminde görülebildiğine işaret eden İşmen, ''İlkbahar ve sonbahar aylarında denizlerde renk değişimleri olur. Bunun ana sebebi sudaki plankton dediğimiz canlıların bu dönemde aşırı çoğalmasıdır'' dedi. İşmen, planktonların aşırı çoğalması sonucu, deniz suyunun yeşil, mavim ve kahverengine bürünebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bunu tetikleyen 3 ana neden var. Birincisi, denizlerdeki yüzey dip suları, bu dönemlerde rüzgarın ve fırtınaların etkisiyle karışarak derin sularda bulunan besin tuzlarını yüzeye taşır. İkincisi, sıcaklık artışı söz konusudur ve denizler ısınır. Üçüncüsü de, ışık optimum düzeydedir. Kışa nazaran günler uzamaktadır. Bu üçü bir araya geldiği zaman renk değişimleri denizlerde gözlemlenir. Bu doğal bir olay ve her yıl gerçekleşen olağan bir durumdur.''

''Kirlilikten de kaynaklanabilir''

Denizdeki renk değişiminin, bölgesel kirliliklerden de kaynaklanabileceğini dile getiren İşmen, şöyle devam etti:

''Fakat bunlar lokaldir. O bölgede denize bir deşarj vardır. Özellikle kirliliklerin olduğu sanayi bölgelerinde, bu doğal da olabilir, su taşınımlarıyla ve karasal değişimlerle renk değişimleri olabilir. Yağmurların yoğun yağdığı dönemlerde karalardan taşınımlar denize ulaşıyor ve o bölgeye gelen alüvyonların etkisiyle lokal renk değişimleri olabilir. Fakat çok geniş alanlı renk değişimleri planktonlardaki aşırı dönemsel çoğalmalardan kaynaklanmaktadır. Bu doğa açısından olumlu bir şey.''

İşmen, renk değişimlerinin uydulardan da takip edildiğini ve okyanuslarda renk değişimlerinin olduğu bölgelerde bol balık beklendiğini belirterek, ''Çünkü balıklar denizlerde dolaşarak buraları arar ve bulur. Balıkçılar da yönetsel anlamda buralara yönlendiriliyor. Bu bilgiler aktarılarak balıkçılıkta düzenlenebiliyor'' dedi.

Sabah

Bu haber toplam 1091 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.