1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Eelume isimli robot denizde bakım yapacak
Eelume isimli robot denizde bakım yapacak

Eelume isimli robot denizde bakım yapacak

Norveçli bilim adamları tarafından tasarlanan, denizin altında hızlı ve müthiş kıvraklıkla hareket eden yılan robot “Eelume” denizlerin karanlık diplerinin yeni koruma gücü olacak.

A+A-

Norveçli bilim adamlarının ürettiği otomatik yılanbalığı ile robot üretimi adeta farklı boyut kazandı. “Eelume” ismi verilen robot yılanbalığı, suyun altında kolayca süzülebiliyor ve yaşamını burada sürdürebiliyor.

Kâbuslarınızın yılına olarak adlandırılıyor

Tanıtım videolarında kâbuslarınızın yılanı olarak da adlandırdıkları Eelume insan bedeninin dayanamayacağı koşullarda kullanılmak üzere icat edildi. Görünüşü her ne kadar korkutucu olsa da, sektöre kazandırdıkları bakımından birçok kişinin sırtından yükünü almışa benziyor.

eelume01.jpg

Denizlerin koruma gücü

Bilim adamları yılan robota “denizaltının bekçisi” yakıştırmasını yaptı. Yapısı ve işlevi itibariyle denizin altındaki bakım çalışmalarında tam fonksiyon sağlayacak şekilde tasarlandı. Tornavida usulü tasarlanmış ağızı, sıkıştırılmış vidaları dahi açabiliyor.

İleri ki zamanlarda kablosuz çalışabilecek

Gövdesinin bittiği yerde güç ünitesi bulunduran Eelume su altında tamamen bağımsız şekilde hareket edebiliyor. İleri ki geliştirmelerle bu güç ünitesinin ve kablolu yapısının tamamen kablosuz bir hale geleceği belirtiliyor.

eelume02.jpg

Boru hatlarında çalışması isteniyor

Robot yılanbalığının deniz altında sayıları git gide artan boru ve iletişim hatlarının, istek üzerine bakımlarını yapacağı belirtildi. Yılana benzeyen tasarımının ona sağladığı kıvraklık ile dar ve ulaşılması zor bölgelere hızlıca girerek üst düzey verim sağlayabiliyor.

eelume03.jpg

Bakım çalışmaları maliyetini düşürecek

Yılan robotun ayrıca denizaltında ki bakım çalışmalarının maliyetini büyük ölçüde düşürebileceği söylenmektedir. Okyanusun ışık görmeyen yerlerine kadar ilerleyebilen bu üretim ile hiç şüphesiz, denizin karanlık dehlizlerine bir garip yaratık daha eklenmiş oldu.

eelume04.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4090 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.