1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. En büyük güneş santrali Fas’ta açıldı
En büyük güneş santrali Fas’ta açıldı

En büyük güneş santrali Fas’ta açıldı

Fas Kralı 6. Muhammed, dünyanın en büyük güneş enerji santrali Noor-Ouarzazate (Noor I) projesinin ilk etabını Ouarzazate kentinde törenle açtı.

A+A-

Fas Kralı aynı zamanda projenin 2 ve 3’üncü etapları olan Noor II ve Noor III’ün temellerini de attı. Noor I Santrali’nin üretim kapasitesi 160 MegaWatt olacak.

Açılışta konuşan, Fas Güneş Enerjisi Ajansı (MASEN) Başkanı Mustapha Bakkoury, Noor I Santrali’nin yapımının 30 ay gibi bir sürede 2 bin kişiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

7 Milyar Dirhem’e (yaklaşık 630 milyon Euro) mal olan Noor I Santrali, 480 hectar üzerine kurulmuş ve 3 saat kesintisiz depolama kapasitesine sahip.Noor II etabı için 810 milyon Euro harcanakcak,200 Megawatt üretim kapasitesine sahip olacak ve 7 saat aralıksız depolama gerçekleştirecek. Noor II projesi 680 hektarlık bir alan üzerine kuruluyor.Noor III etabında ise 150 Megawatt üretim kapasitesi ile 8 saate yakın depolama gücüne sahip olacak ve 645 milyon Euro’ya mal olacak.Bu üç projeye tamamlayıcı olarak öngörülen Noor IV ile Noor-Ouarzazate projesinin tamamlanması bekleniyor. Noor-Ouarzazate kompleksi tamamlandığında, güneş enerjisi kullanılarak, 580 Megawatt elektirk üretimi yapılacak. Toplam projenin 2 milyar Euro’nun üzerinde olması bekleniyor.

Fas kralı Muhammed, Paris’te düzenlenen COP21 Çevre Zirvesinde, ülkesinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin 2020 yılında yüzde 42, 2030 da ise yüzde 52 olacağını açıklamıştı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1444 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.