1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Merkez, Fed`i görmeden faize dokunmadı!
Merkez, Fed`i görmeden faize dokunmadı!

Merkez, Fed`i görmeden faize dokunmadı!

Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. TCMB, Aralık`taki kritik Fed toplantısı öncesi son PPK toplantısında da faizlere dokunmadı.

A+A-

Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. TCMB yılın on birinci Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında faizi değiştirmedi, faizin alt ve üst koridoruna da dokunmadı.

Uzmanların beklentisine paralel

Banka, gösterge niteliğindeki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak sabit tuttu.

Ayrıca, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25 olarak bırakıldı.

Uzmanlar da Merkez Bankası'ndan bir değişiklik beklemiyordu. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir.
Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyuncalikidite politikasındaki sıkı duruşun
korunacağını ifade etmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyonbeklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Dolat nasıl tepki verdi?

Öte yandan 2.84 seviyesinden güne başlayan ancak Suriye sınırında savaş uçağının düşmesinin ardından 2,87'yi, yeni kabinenin açıklanmasının ardından ise 2.88'i aşan dolar şu saatlerde 2.8697'den işlem görüyor.

Uzmanlar kararı nasıl değerlendirdi?

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü ve UZMANPARA yazarı Tuncay Turşucu, konuya ilişkin sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"TCMB politika faizlerinde beklentilere paralel değişikliğe gitmedi. Politika faizini %7.5 seviyesinde sabit bıraktı. Aynı şekilde alt ve üst bantlarda yine %7.25 ve %10.75 seviyelerinde değiştirilmeden bırakıldı.

Karar metninde iki cümle dışında değişiklik önemli değişiklik bulunmuyor. Önceki metinde dış talebin zayıf seyrini korurken iç talebin büyümeye ılımlı katkısı olduğu yönündeki cümle çıkarılmış. Artık yıl sonunun gelmiş olmasından dolayı bu cümlenin çıkarılması normal. Bunun dışında önceki dönemde AB ülkelerinin talebinin artışının etkisiyle büyüme kompozisyonunun net ihracat lehine değişmesi önümüzde günlerde beklenirken, önümüzdeki günlerde kelimesi çıkarılmış. Yani AB ülkelerinin net olumlu etkisinin mevcut durumda görüldüğü belirtiliyor. Yurtiçi belirsizlikler çıkarılmış. Seçim sonuçlarından sonra normaldir. Genel olarak yine döviz kuru hareketlerinin enflasyondaki iyileşmeyi geciktirdiği üzerinde durulmuş.

Bunların dışında karar metni bir önceki metnin hemen hemen aynısı. Piyasa öncelikleri şu anda daha farklı konulara odaklanmış olduğundan PPK toplantısının sonuçlarının piyasa üzerinde etkisinin olmadığını söyleyebiliriz. Yeni hükümetin açıklanmış olması, Rusya ile ortaya çıkan kriz piyasalardaki dalgalanmayı ayrıştırmayı oldukça güçleştiriyor."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1451 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.