1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. EMEC İstanbul'da toplandı
EMEC İstanbul'da toplandı

EMEC İstanbul'da toplandı

Avrupa Deniz Ekipmanları Kurulu (EMEC) Genel Kurulu, Gemi Sanayicileri Derneği’nin (GESAD) evsahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirdi.

A+A-

Avrupalı gemi yan sanayicilerinin çatı kuruluşu olan Avrupa Deniz Ekipmanları Kurulu (European Marine Equipment Council-EMEC), genel kurulunu Gemi Sanayicileri Derneği’nin (GESAD) evsahipliğinde ilk defa İstanbul’da gerçekleştirdi. Avrupa deniz ekipmanları sektöründe rekabet, çevre politikaları ile teknoloji ve inovasyon yatırımlarının konuşulduğu genel kurul, Türkiye gemi yan sanayicilerinin Avrupa ile bütünleşmesi ve ortak politika üretimine katılması açısından büyük önem taşıyor.

 

FOTO GALERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN...

 

EMEC Genel Kurul’unun ertesi günü yapılan ‘Avrupa Konseyi’nin deniz ekipmanları sektörüne yönelik faaliyetleri ve Trans-Avrasya Bölgesi’nin Potansiyeli’ başlıklı bir seminerle sektördeki aktörler hem AB içerisindeki düzenlemeler hem de Türkiye’nin sektördeki potansiyeli konusunda bilgilendirildi.  Yaklaşık 70 kişinin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılışında Denizlik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, DTO Başkanı Metin Kalkavan, GESAD Başkanı Ziya Gökalp ve EMEC Başkanı W.M. Van Gulpen kısa birer konuşma ile yaptılar.

Türkiye’nin beyaz listeye girmesiyle denizcilikte prestijinin arttığını, gemi inşa tarafında ise özellikle yatçıların ödüller aldığına dikkat çeken Denizlik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye’nin denizcilik sektörlerinde yurt dışı ile işbirliğinin önemine değindi.

 

GESAD’ı yurtdışındaki faaliyetlerinden dolayı tebrik eden DTO başkanı Metin Kalkavan, adil rekabet koşulları sağlamak için yapılan çalışmaları olumlu karşıladıklarını ve Avrupa’dan kaçışı yavaşlatmak için gerekirde Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde de çalışma yapmak gerektiğini savundu.

Açılış konuşmasında EMEC Genel Kurulu’nu Türkiye’de ağırlamaktan büyük onur duyduklarını söyleyen GESAD Başkanı Ziya Gökalp ise Avrupa ile işbirliğine büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Bu işbirliği sayesinde Türkiye’nin Avrupa piyasasındaki daha rekabetçi olacağına ve yasal düzenlemeleri etkileme kapasitesi kazanacağına işaret eden Gökalp, hem teknoloji hem de çevresel yatırımlarda EMEC’in önemli bir motivasyon sağlayacğını da vurguladı.

EMEC’in amacının Avrupa çapında deniz ekipmanları endüstrisini bütünleştirmek ve ortak taleplerini ilgili AB kurumlarına iletmek olduğunu hatırlatan EMEC Başkanı Van Gulpen de AB içerisinde politika üretimine ve yapılacak düzenlemelere sektör olarak katkıda bulunmak istediklerinin altını çizdi. Konuşmasında sanayinin çevresel etkilerine  ve iklim değişikliğine özellikle vurgu yapan Gulpen, gemilerin çevresel etkilerini azaltmak için EMEC İklim Değişikliği Çalışma Grubu tarafından Aralık 2009’da hazırlanan YeşilGemi Teknoloji Kitapçığı’nı referans gösterdi. Çevresel faktörleri azaltma ve maliyetleri düşürme kapasitesi olan mevcut teknolojinin yeterince kullanılmadığına dikkat çeken Van Gulpen, gemi inşa sanayinde kalite olmadan denizcilikte kalite olamayacağını hatırlattı. Hollanda ve Türkiye arasında 3 yıllık bir ticari anlaşma imzalandığını da haber veren Van Gulpen, ‘hoşumuza gittiği için değil ticari olarak Türkiye ile ilgileniyoruz. Bundan sonra daha sık görüşeceğiz’ mesajını verdi.

Seminerin önemli konuşmacılarından Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) Proje Sorumlusu Francisco Broissin Capo, deniz güvenliği, çevre kirliliği ve gemilerde güvenlik üzerine düzenlemleri kapsayan Yeni Yaklaşım Direktifi (NAD) hakkında bilgi verdi. NAD kapsamındaki 21 yeni direktif ile Avrupa çapında 28 ülkede uygulanan sektöre yönelik farklı kriterler arasında uyum sağlamayı ve iç piyasayı güçlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Capo, bu direktiflerle piyasaya girişlerde rekabetçiliğin hedeflediğinin de altını çizdi.

Broissin’in ardından EMEC Etkin Sınıflandırma Çalışma Grubu üyesi John Murray, sınıflandırma düzenlemeleri ve 10. Madde hakkında bilgi verdi. Farklı sınıflandırmaların sektörde yaklaşık yüzde 18 maliyet artışına sebep olduğunun altını çizen Murray, 10 . Madde kapsamındaki yeni düzenlemelerin uluslararası işbirliği ile sektöre uyum getireceğini ve karşılıklı tanıma ile işlerlik kazanacağını vurguladı. Murray ayrıca EMEC’in 21 Ekim’de Brüksel’de yapılacak olan ikinci Etkin Sınıflandırma Atölyesi’nin de duyurusunu da yaptı.

 

GESAD adına konuşma yapan Ahmet Özalp, Türkiye’deki gemi inşa yan sanayinin sorunları hakkında bir sunum yaptı. Önce Türkiye’deki gemi yan sanayinin ürün yelpazesi ve tersanelerin durumuyla ilgili bilgi veren Özalp, Türk gemi sanayinin kriz döneminde devletten hiçbir yardım almadan ayakta kalmaya çalıştığını ve hala ciddi finansal sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Özalp konuşmasında sanayinin maliyetler ve ürün tanıtımı açısından dünya ile rekabet edebilmesi için hükümetten ciddi destek beklediğini önemle vurguladı.  Trans-Avrasya Bölgesinin deniz ekipmanları sektöründeki rekabetçi rolüne dair bir sunum yapan Yıldız Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet D. Alkan Türkiye’nin bölgesel öneminedikkat çekti.

Seminerin öğleden sonra yapılan ikinci oturumunda sunum yapan Avrupa Patent Ofisi (EPO)’nden Gareth Lord, bağımsız ve kar amacı gütmeyen devletlerarası bir kuruluş olarak Avrupa Patent Ofisi’ni tanıttı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ulusal patent ofislerinin yanı sıra doğrudan başvurular da aldıklarını da söyleyen Lord, tüm hizmetlerini EPO web sitesi (www.epo.org) üzerinden verdiklerini belirtti. Lord ayrıca Türkiye dahil 37 ülkeyi kapsayan patentleme faaliyetlerinin yanı sıra kuruluşlara eğitim verdiklerini de hatırlattı.

 

EMEC Genel Kurulu sonrasında GESAD tarafından verilen kokteylde  başta Denizlik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, DTO Başkanı Metin Kalkavan ve Türk Loydu Başkanı Mustafa İnsel olmak üzere sektöre katkılarından dolayı temsilcilere plaketleri sunuldu.

 

 

EMEC Başkanı W.M. Van Gulpen’e plaketini Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ve GESAD Başkanı Ziya Gökalp verdi.

 

Kısaca Avrupa Deniz Ekipmanları Kurulu (EMEC)

EMEC, Norveç ve Türkiye ile birlikte Avrupa çapında 13 ticaret birliği çatısı altında gemi inşa için sağlanan tüm ekipman ve hizmetler, dönüştürme, gemilerin bakım ve onarımı alanlarında faaliyet gösteren yaklaşık 1.300 şirketi temsil ediyor. Kurul, özellikle sertifikalandırma, kalite standartları gibi konularda adil rekabet koşullarının sağlanması ve çevresel faktörlerin azaltılması için önemli bir işlev üstleniyor. Avrupa Birliği çapında yıllık cirosu 42 milyar Euro olan bu sektör dünya pazarının da yüzde 40’ını oluşturuyor. Çoğu küçük ve orta ölçekli şirketlerden oluşan sektördeki firmalar bir geminin değerinin yüzde 70’ini, yolcu gemilerinin ise yüzde 80’inin üretiyor. Sektör, yarattığı 500 bine yakın istihdam ile hem Avrupa hem de dünya ekonomisi için önemli bir rol oynuyor.

Virahaber

Bu haber toplam 1290 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.