1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Fener turizmi yüzleri güldürdü
Fener turizmi yüzleri güldürdü

Fener turizmi yüzleri güldürdü

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 'fener turizmi' projesi tuttu.

A+A-

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün 'fener turizmi' projesi tuttu. Kütüphane, butik otel, restoran ve hediyelik eşya dükkânı olarak kiraya verilen fenerler, yıllık 1 milyon 300 bin TL gelir getirdi. Halkla buluşan 25 deniz feneri, sahil yöreleri için hem turizm potansiyeli hem de istihdam oluşturdu.

Yüzyıllardır denizcilere yol gösteren deniz fenerleri halkla buluştu. Kütüphane, butik otel, restoran ve hediyelik eşya dükkânı olarak kiralanan fenerler, devlete yıllık 1 milyon 300 bin TL gelir sağladı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM), bakım teknisyenleri dışında kapılarını kimsenin açmadığı fenerlerle ilgili çalışmasının meyvesini toplamaya başladı. 2006 yılında halka açılan deniz fenerlerinin sayısı dört yılda 25'e yükseldi. Sarp kayalıklardan ıssız adacıklara, dünya güzeli koylardan körfez girişlerine kadar kapısından 'yasak' levhaları kaldırılan tarihi fenerler vatandaşın uğrak yeri oldu.

Halkın hizmetine açılan fenerlerden biri de Çanakkale Ayvacık'a bağlı Bektaş köyündeki Sivrice Feneri. Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman'ın 10 yıllığına kiraladığı fenerin lojman kısmı, deniz ve denizcilikle ilgili kaynakların bir araya getirildiği kütüphaneye dönüştürüldü. Fethiye kıyılarında bulunan Kızılada Feneri de yıllık 103 bin TL'ye kiralandı. Kızılada Turizm, adaya 3 milyon TL'lik yatırım yaparak butik otel ve lokanta açtı.

Ülke genelinde Akdeniz'de 89, Ege'de 107, Çanakkale'de 28, Karadeniz'de 104, Marmara'da 64 ve İstanbul Boğazı'nda 38 olmak üzere 428 deniz feneri var. Fenerlerin çoğu 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. KEGM, ilk etapta açık artırmayla 25 deniz fenerini kiraya verdi. Projenin ikinci safhasında 70 fener için ihaleye çıkılacak. Kiracılar tarihî dokuya zarar vermeden fenerleri kafe, restoran, müzeye dönüştürebiliyor. Kiracıların, fenerin tarihçesini anlatan broşür hazırlama ve bunları misafire ücretsiz dağıtma yükümlülüğü bulunuyor. Yapının tarihçesinin bir özeti, fenerlerin girişine konulurken kiracılar fener sönerse hemen Kıyı Emniyeti'ne bildirmekle yükümlü. Deniz fenerlerinden bazılarının aylık kiraları şöyle: Bodrum Feneri: 15.500, Turgutreis Hüseyinburnu Feneri: 8.100, Foça Feneri: 2.100, Çeşme Süngükaya Feneri: 1.600 TL.

Zaman

Bu haber toplam 1024 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.