1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Gemi ile geldi İzmir Körfezi'nin değiştirdi
Gemi ile geldi İzmir Körfezi'nin değiştirdi

Gemi ile geldi İzmir Körfezi'nin değiştirdi

Doç Dr. İlker Aydın, meşhur İzmir karidesinin yolculuğunun İndo-Pasifik'ten gelen bir geminin balast suyunda başladığını söyledi. Aydın, geminin 7 bin kilometre kat edip İzmir'e gelince suyu boşaltmasıyla karidesin körfezi mesken tuttuğunu söyledi.

A+A-

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın tarafından 8 yıl önce tespit edilen ve kısa sürede İzmir, İstanbul ve Antalya’daki tezgahları süsleyen karides, balık sofralarının da vazgeçilmesi arasında yer aldı. Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı kapsamındaki “Su Ürünleri ve Balıkçılıkta Sürdürülebilir” konulu panelde konuşan Doç. Dr. İlker Aydın, İzmir karidesinin yolculuğunun İndo-Pasifik’ten gelen bir geminin balast suyunda (Gemiye ağırlık vererek dengede kalmasını sağlamak amacıyla alınan su) başladığını söyledi.

7 bin kilometre kat etti

Aydın, geminin 7 bin kilometre kat edip İzmir’e gelince suyu boşaltmasıyla karidesin körfezi mesken tuttuğunu söyledi. 8 yıl önce de bu türü ilk olarak tespit edip resmi kayıtlara geçirdiğini ifade eden Doç. Dr. Aydın, bu türün isminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğinde ve hazırlanan Türkiye Deniz Balıkları tablolarında İzmir Karidesi olarak yer verilmesi için girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

Sadece İzmir Körfezi'nde var

Aydın, “İstanbul ve Antalya’daki tezgahlarda bu türü Mersin Karidesi olarak biliniyor. Oysa bu tür Mersin’in değil. İzmir’de de bu türe balıkçılar ‘çalı’ karidesi diyor. Oysa çalı karidesi de bambaşka bir tür. İzmir körfezinde görülen bu karides, 8 yıldır hiçbir dağılım göstermedi ve sadece iç körfezde çıkıyor. Biz bunun isminin İzmir karidesi olarak lanse edilmesini istiyoruz. Bu marka İzmir’i ciddi bir katkı sağlar. İzmir’in isminin tanınmasında önemli bir adım atılmış olur” dedi.

Patent başvurusu yapıldı

İzmir karidesinin balıkçılar ve tüketiciler için bir nimet olduğunu söyleyen Aydın, “Bu tür hem denize canlılık getirdi hem de ekonomik olarak değerli bir ürün. Balık restoranlarda halk ucuz karides yemeye başladı. Bu tür çıkmadan önce karidesin fiyatı 55-60 lira iken şimdi yarı yarıya düştü. 20-25 liraya halkın ucuz ve lezzetli karides yemesi sağlandı. Bu türün patentini almak için Ege Üniversitesi’nin patent kuruluşuna ve Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz. İzmir karidesi için gerekli girişimlerde bulunduk” dedi. Aydın, İzmir Körfezi’nde çoğalan balıkçılar tarafından da yakalanarak satılan karidesin ekolojik anlamda da körfeze çeşitlilik getirdiğini belirtti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.