1. YAZARLAR

  2. AYŞE OLCAY

  3. Gemi mühendislerine açık mektup
AYŞE OLCAY

AYŞE OLCAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Gemi mühendislerine açık mektup

A+A-

Türk gemi inşa sanayimizin bugüne gelmesinde, inşa edilen her gemide Türk gemi mühendislerinin alın terleri ve emekleri var. Ata Nutku, Teoman Özalp, Kemal Kafalı, Yücel Odabaşı, Tarık Sabuncu, Mesut Savcı, Haluk Hanyalıoğlu, Ali İhsan Aldoğan gibi isimler bu ülkede gemi inşaatının ve gemi mühendislerinin gelişmelerinde önemli işler yapan, isimlerini hiç unutmayacağımız, Türkiye’nin gururları. İçlerinden bir kısmını yakından tanımak fırsatı bulduğum için kendimi mutlu hissediyorum. Bu isimler kendilerini gelişime adamış, ülkemizi daha ileriye nasıl götürürüz felsefesinden hiç ayrılmamış, araştırmaları ile dünya bilim dünyasında bile isim yapmış şahsiyetler. Onların öğrencileri de, bugün yine onlar gibi Türkiye’nin gelişimi için çaba harcıyorlar.

Bu camiada tanıdığım çok değerli gemi mühendisi dostlarım var; kadını erkeği, genci yaşlısı, akademisyeni işadamı… Yaptıkları işlerle gurur duyduğum, okuyan, henüz gemi mühendisi adayı olan gençler de var. Tanıdığım, tanımadığım bütün gemi mühendislerine ve adaylarınadır bu açık mektup. Neden mi?

Çünkü sizler aklın, emeğin ve bilimin gücünü inşa ettiğiniz dev gemilerle dünya sularında dolaştırıyorsunuz. Sizler her gemi inişinde yüreğimizde yaşadığımız o büyük heyecanın, başlangıç taşlarısınız. İçinizden bir kısmı, dünya üniversitelerinde, Türk bilim insanının neler yapabileceğini ortaya koyuyor, önemli çalışmalara imza atıyorsunuz. Ağır sanayinin ve savunma sanayinin gelişiminde sizlerin imzası var. Dolayısıyla sizlerle ülke olarak gurur duyuyoruz. Ancak…

Sizlerin üye olduğu bir üst çatı var; TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) ki, bu kurulan ilk odadır. GMO da, bu ülkenin özellikle denizcilik sektörü açısından önemli kurumlarından biridir ve sizlerin çatısı konumundadır. Son dönemde bir gazeteci olarak duyduklarımı, duyduktan sonra araştırıp öğrendiklerimi burada sizlerle paylaşmayacağım. Çünkü yaşanan etik dışı ve çok üzücü durumları bu köşeye taşımak, yukarıda isimlerini saydığım değerli hocalarımıza saygısızlık olur. Ben burada GMO’nın internet sayfasından indirdiğim “Gemi Mühendisliği Etik Kuralları”ndan aldığım iki bölümü dikkatinize sunmak istiyorum.

“Mühendislik hizmetleri, uygarlığın gelişiminde, toplum refahında ve ülke kaynaklarının uygun kullanımında giderek artan önemli bir faktör olmaya devam etmektedir. Mühendisler söz konusu hizmetlerin tasarım, planlama, inşaat ve işletmesinden sorumludur ve bu sorumluluğu insanlık için kullanma yetkisi ve becerisine sahiptir. Tüm insanların ortak çıkarlarıyla bağlantılı bir moral felsefesi, dürüstlük, adalet ve iyi davranış kavramlarından başlayan etik temelleri yaratmaktadır. Profesyoneller olarak Gemi Mühendisleri bu standartları tanımalı, özümsemeli ve aktif olarak meslek yaşamında kullanmalıdır”.

“…Gemi mühendisliği alanında çalışan mühendisler, mesleklerini geliştirmeli, bütünlük ve onurunu korumalı ve etiğe uygun biçimde davranmalıdır. Doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik değerlerini yüceltmeli, bilgilerini, deneyimlerini ve becerilerini insan yaşamını ve refahını geliştirmeye, çevreyi korumaya yönlendirmelidir”.

Bunları sizler zaten biliyorsunuzdur, ancak ne yazık ki aranızda bilmeyen, umursamayan, “ben yaptım, oldu” diyen, etik dışı ve açıklanması zor durumlara sebebiyet veren, hatta yukarıda bahsi geçen merhum hocalarımızdan birine ağır ithamlarda bulunan bir yönetim kurulu ile karşı karşıyasınız. Hatta, Türk Loydu seçimlerinde “Etik kuralları dışarıda arayın, burası yeri değil” diyen üyeleriniz var.

Bütün gemi mühendislerimize bir çağrıdır bu: Oda’ya gelin, sorun, araştırın, değerlendirin ve kendi aranızdaki çürük elmaları temizleyin. GMO seçimlerinde yaşanan savaşlara dur deyin. Birlik ve beraberlik içinde içinizdeki yanlış kişileri temizleyin. Bu hepinizin görevi, çünkü sizler Türkiye’nin gururusunuz. Her camiada yanlış yapanlar olabilir, önemli olan o kişileri bulmak ve temizlemektir. Çünkü 3-5 kişi için bütün bir camianın adının bu tür yanlış işlerde geçmesi hepimizi üzer. Lütfen gereğini yapın… Yarın geç olabilir, birileri benim kadar dikkatli davranmayabilir. Unutmayın GMO aynı zamanda her birinizi temsil ediyor…

Benden söylemesi…
 

Bu yazı toplam 2754 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.