1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gemileri dev römorkörler çekecek
Gemileri dev römorkörler çekecek

Gemileri dev römorkörler çekecek

Ankara, İsrail'in sivil gönüllüleri katlederek el koyduğu üç Türk gemisinin iadesi için çabalarına devam ediyor.

A+A-

Ankara, İsrail'in sivil gönüllüleri katlederek el koyduğu üç Türk gemisinin iadesi için çabalarına devam ediyor. Bu çerçevede gemileri almak üzere İsrail'e mürettebat gönderme konusundaki yaşanan sorun üzerine Ankara ara bir formül teklif etti. Buna göre Aşdod Limanı'nda bekleyen gemiler dev römorkörlerle İskenderun'a çekilecek.

İsrail'in dünyada tepki toplayan saldırısından sonra Aşdod Limanı'na çekilen "Mavi Marmara", "Gazze" ve "Defne-y" gemilerinin Türkiye'ye getirilmesi için görüşmeler sürüyor. Türkiye, ara bir formül ile İsrail'in Aşdod Limanı'nda bekleyen "Mavi Marmara", "Gazze" ve "Defne-y" gemilerinin, dev römorkörlerle çekilerek İskenderun'a getirilmesini İsrail'e önerdi. İsrail'in bu formüle onay vermesi halinde, iki römorkör İzmir-Aliağa'dan ve İskenderun'dan hareket edecek. Aliağa'dan hareket edecek römorkör, 3 gün sonra Aşdod Limanı'na ulaşacak. İskenderun'dan hareket edecek römorkörün de en geç 1,5 gün içinde İsrail'de olması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'le, ilk olarak söz konusu gemilerin İsrail'e havayoluyla gönderilecek mürettebatla Türkiye'ye dönüşü üzerinde görüştü. İsrail, baskın sırasında bu gemilerde görev yapan mürettebatın ülkeye girişine izin veremeyeceğini belirtti. Bunun üzerine gemileri getirmek için yeni mürettebat arandı. Denizcilik Müsteşarlığı kaynakları, "Mürettabat oluşturmak kolay değil. Bu hem zor oluyor, hem zaman alıyor. Hem de bu olaydan sonra insanlar, İsrail'e gitmek istemiyor." dedi.

Bunun üzerine başka bir formül geliştirildi. İsrail'in Aşdod Limanında bekleyen "Mavi Marmara", "Gazze" ve "Defne-y" gemilerinin, dev römorkörlerle çekilerek İskenderun'a getirilmesi kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanlığı, bu formülü İsrail'e iletti. İsrail'le görüşmeler devam ediyor. İsrail'in onay vermesi halinde iki römorkör İzmir-Aliağa'dan ve İskenderun'dan hareket edecek. Aliağa'dan hareket edecek römorkör, 3 gün sonra Aşdod Limanı'na ulaşacak. İskenderun'dan hareket edecek römorkörün de en geç 1,5 gün içinde İsrail'de olması bekleniyor.

Gazze ve Defne-y bir römorköre bağlanacak, Mavi Marmara'da diğer römorköre bağlanacak. Gemiler, çekilerek Akdeniz'de yol alacak. Çekilen gemilere, en fazla 2 mürettebat görev yapacak. Denizcilik Müsteşarlığı kaynakları, römorkörlerin adlarının Dışişleri Bakanlığı'na bildirildiğini kaydederek, "Biz, hazırız. Dışişleri Bakanlığı'nın talimatıyla hemen harekete geçebiliriz." dedi.

Zaman

Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.