1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Gözüm Sende Karadeniz “Kış Okulu” tamamlandı
Gözüm Sende Karadeniz “Kış Okulu” tamamlandı

Gözüm Sende Karadeniz “Kış Okulu” tamamlandı

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen Gözüm Sende Karadeniz projesinin “Kış Okulu” İstanbul Şile Grand Otel’de gerçekleştirildi.

A+A-

Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber

İki gün boyunca süren Kış Okulu etkinliğine çeşitli okullardan gelen katılımcı öğrenciler, konuşmacılar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katılım gösterdi.

Yoğun bir program çerçevesinde geçen ilk günün ardından katılımcılar eğitimin son gününe sabah kahvaltısı programıyla başladılar ve daha sonra eğitim salonuna geçtiler. İkinci günün sabah oturumunda “Biyoçeşitlilik: Balık, Biyoçeşitlilik: Deniz Memelileri, Biyoçeşitlilik: Kuşlar, Denizel Çöpler, Blackseawatch uygulaması indirme ve örnek gösterimi” konuları hakkında sunumlar yapıldı.

“Biyoçeşitlilik: Balık” isimli sunumu Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Bayram Öztürk gerçekleştirdi.

Öztürk sunumunda; “Karadeniz’in can suyu Marmara Denizi’nden gelmektedir. Deniz sınırları aynı zamanda ülkelerinde hava sınırlarını da belirler. Karadeniz’de yasadışı balıkçılığı önlemek adına toplantılar yapılmaktadır. Tabii yasadışı balıkçılığın yapılma sebebini açıklamak gerekirse eğer, ülke sınırları dâhilinde balığınız tükenirse bu sizi yasadışı balıkçılığa sevk edecektir. Peki, neden buna sevk gerçekleşir? Bulunduğunuz konumdaki balıkları açgözlülükle tüketirseniz bu kaçınılmaz sevk ortaya çıkar. Birde koruma alanları var hepimizin bildiği gibi. Koruma alanları “sürdürülebilirlik” açısından bizler ve balıkçılar için çok fazla önemlidir. Farklı bir konuda da bilgi vermek gerekirse örneğin; palamut balığı avcılığında ağlarda bulunan palamutların arasında çok sayıda denizanası var ise bu ekosistemin bozukluğuna işaret eder.” dedi

bayram-ozturk.jpg

“Biyoçeşitlilik: Deniz Memelileri” isimli sunumu Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Deniz Memelileri Topluluğu Türkiye Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Arda M. Tonay yaptı.

Tonay sunumunda; “Dünya denizlerinde ve tatlı sularında, Cetacea takımına (ordo) ait 78 balina ve yunus türü bilinmektedir. Sistematikte dişli (Alttakım: Odontoceti) ve dişsizler (Alttakım: Misticeti) olarak ikiye ayrılırlar. Bazı karışıklıklara neden olsa da 4m’den büyükleri balina, küçükleri ise yunus olarak isimlendirme genel eğilimi vardır. Bu türlerin temel özelliği evrimsel açıdan karadan denize inmeleri ve hayatları boyunca suda yaşamak için uyum geçirmiş canlılar olmalarıdır. Ayrıca denizinekleri (Takım: Sirenia) hariç, üreme, gebelik, beslenme gibi nedenlerle karalara bağımlı; foklar, denizaslanları ve morslarla, kutup ayıları ve su samurlarının bulunduğu Carnivora takımı olmak üzere 41 memeli türü daha deniz memelisi olarak değerlendirilmektedir.

Karadeniz havzası da dâhil, Akdeniz’de sürekli veya geçici olarak 21 farklı Cetacea türü bilinmektedir.  Türkiye denizlerinde ise bazıları nadir de olsa toplam 10 tür gözlenebilmektedir. Bu türler; “Mysticeti (Dişsiz balinalar), Balaenoptera physalus (Uzun balina), Odontoceti (Dişli balinalar), Physeter catodon (Kaşalot), Ziphius cavirostris (Küvier balinası), Globicephala melas (Siyah yunus), Pseudorca crassidens (Yalancı katil balina), Grampus griseus (Grampus), Tursiops truncatus (Afalina), Stenella coeruleoalba (Cizgili yunus), Delphinus delphis (Tırtak), Phocoena phocoena (Mutur), Pinnipedia (Yüzgeçayaklılar), Monachus monachus (Akdeniz Foku)” dur. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında gözlenen bir diğer deniz memelisi ise nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz foku Monachus monachus’dur. Türkiye’de 1983 yılından beri tüm deniz memelilerinin avlanması yasak olup, başta 1380 sayılı su ürünleri kanunu ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar Barselona konvensiyonu ve buna bağlı alt protokollerle koruma altındadır.

Sunumumu sonlandırmadan önce; -Havuzlardan Okyanuslara Yunuslara Özgürlük- sözünü hatırlatarak, özellikle yunusların bulunduğu eğlence parklarına gitmeyin. Çünkü deniz canlılarının özgürlükleri için bu endüstrinin bitirilmesi şart.” ifadelerini kullandı.

arda-m.-tonay.jpg

“Biyoçeşitlilik: Kuşlar” isimli sunumu ise, Green Balkans Proje Yöneticisi Dimitar Popov gerçekleştirdi. Popov sunumunda Karadeniz ve çevresindeki kuş türleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

dimitar-popov.jpg

“Denizel Çöpler” konusu başlığında ki workshop etkinliği ise Öğr. Gör. Ayaka Amaha Öztürk koordinasyonunda yapıldı. Dört farklı grup halinde yapılan workshop etkinliğinde denizlerimizdeki çöpler ve kirliliklerin nasıl önlenebileceği tartışıldı.

ayaka-amaha-ozturk.jpg

Elektronik Mühendisi İbrahim Kocaalioğlu’da “Gözüm Sende Karadeniz projesi internet sitesi ile entegreli olarak akıllı uygulama (blackseawatch) ve tür kataloğu” hakkında tanıtıcı bilgiler ve uygulamanın nasıl kullanılması konusunda örnek uygulama yaptı.

ibrahim-kocaalioglu.jpg

Sabah oturumundan sonra Şile Limanı bölgesine gidilerek iki gün boyunca anlatımları gerçekleşen deniz canlıları hakkında uygulama eğitimi yapıldı. Eğitime katılan katılımcılar blackseawatch akıllı uygulamasını da kullanarak buldukları deniz canlısı türlerini keşfettiler ve uygulama içine dahil edilmesi için fotoğraflarını çekerek online yükleme yaptılar.

İki tam gün süren Gözüm Sende Karadeniz projesinin “Kış Okulu” eğitimi sertifika dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

kis-okulu-1.jpgkis-okulu-2.jpgkis-okulu-3.jpg

ViraHaber.com | ÖZEL Haber

Bu haber toplam 7749 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum