1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Greenpeace ABD’yi AB’ye baskı yapmakla suçladı
Greenpeace ABD’yi AB’ye baskı yapmakla suçladı

Greenpeace ABD’yi AB’ye baskı yapmakla suçladı

Greenpeace , Amerika Birleşik Devletleri’nin serbest ticaret anlaşmasını kullanarak, çevre kanunları ve kamu sağlığı alanında Avrupa Birliği’ne baskı yaptığını öne sürdü.

A+A-

Greenpeace, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) görüşmelerinin gizli belgelerini yayınladı.

Çevre örgütü Greeanpeace, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmeleri hakkındaki 248 gizli belgeyi basına sızdırdı.

Pazartesi günü internette yayınlanan belgelerde Amerikan ve Avrupalı diplomatların çalışma belgeleri ifşa edildi. Çevre aktivistlerine göre söz konusu belgelerde yayınlanan bilgiler büyük bir tehdit oluşturuyor:

AB Greenpeace Başkanı Jorgo Riss: “AB çevrenin korunması, toplum sağlığı ve tüketicilere yönelik üretim standartları konusunda kötü bir durumda, ABD ise daha da kötü. Kötü ve daha da kötü bir anlaşma arasında tercih yapmak çok da cesaret verici değil.”


Avrupa Komisyonu sızan belgelerin “yanlış anlaşılmalara” yol açtığını belirterek yürürlükteki normlardan “asla” taviz vermeyeceklerini kaydetti..Belgelerin sızmasının ardından, AB TTİP Başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

Geçen hafta New York’ta 13. Tur TTİP görüşmelerin yapıldığını anımsatan Bercero, pek çok konunun kapsayıcı bir biçimde ele alındığını söyledi.

Bercero, belge sızıntısının kaynağını belirlemek için incelemelere devam ettiklerini belirterek, “Sızan dokümanlar sadece sınırlı konulara ilişkin bölümleri veriyor. Bu görüşmelerin son durumu hakkında yanlış anlaşılmalara yol açıyor. Bu sızan belgelerden çıkartılan sonuçlar doğru değil. Belgelerde, AB ve ABD’nin teklifleri var. Ortak bir teklif yada uzlaşı konusu yok” diye konuştu.

Sızan belgelerle ilgili Greenpeace’in yaptığı yorumların da doğru olmadığını söyleyen Bercero, “Yayınlanan belgeler AB ve ABD taraflarının önerilerinin birleştirilmiş metni. Bu belgede ABD ve AB tarafının teklifleri toplanıyor. Bu belgeler bir görüşme sonucunu veya bir uzlaşıyı ortaya koymuyor” ifadelerini kullandı.

Bercero, TTİP müzakerelerinde en zor konuların kamu alımları ve gümrük vergileri olduğuna dikkati çekerek, AB düzenlemelerine uygun bir anlaşma yapmakta kararlı olduklarını sözlerine ekledi.TTİP, karşılıklı ticaret ve ekonomik büyümeyi arttırmak üzere AB ile ABD'nin arasında yapılması teklif edilen ticaret anlaşmasını içeriyor. Taraflar arasında TTİP görüşmeleri kamuya kapalı bir biçimde sürdürülüyor.

ABD ve AB arasındaki TTİP görüşmeleri 2013 yılında başladı. Anlaşma sağlanması halinde AB ve ABD piyasaları daha entegre hale gelecek, şirketler piyasalarda karşılıklı olarak daha rahat faaliyet gösterebilecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2266 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.