1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbulkart'ta "alınan para haksız" kararı
İstanbulkart'ta "alınan para haksız" kararı

İstanbulkart'ta "alınan para haksız" kararı

Yargı, İstanbul’da toplu ulaşımda kullanılan İstanbulkart için ödenen 10 TL’nin haksız olduğuna karar verdi. Ancak İBB yönetimi hukuku hiçe sayıyor.

A+A-

 Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse, TGDER olarak kart paralarının geri ödenmemesi sürecinin devam etmesine seyirci kalmayacaklarını ve kart sahiplerine her türlü hukuki desteği vereceklerini belirtti.

Anka'nın haberine göre; konuyla ilgili yazılı bir basın açıklamasında bulunan Köse, şunları kaydetti:

“İstanbul’da toplu ulaşımı kullanan yurttaşlar, ulaşım ücretlerini İstanbulkarta lira yüklemesi ile ödemektedirler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan İETT tarafından İstanbulkart edinmek isteyen tüketiciden 10 TL kart bedeli tahsil edilmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Üsküdar Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen 17.03.2011 tarih ve 374 sayılı karar ile alınan kart bedelinin; “herhangi bir hizmet verilmeden alınan kart bedelinin tüketiciye iadesine” karar verilmiştir. Bu karar karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan itiraz, İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi’nin 2013/1132 esas sayılı dosyasından verilen 08.12.2015 tarihinde verilen karar ile reddedilmiş ve karar kesinleşmiştir. Bu karar sonrası yaklaşık olarak sekiz milyon İstanbullunun kullandığı İstanbulkart için alınmış olan 80 milyon TL’nin kart sahiplerine iadesinin yolu açılmıştır. Kamu hizmeti veren yerel yönetimin kesinleşmiş bir yargı kararı sonrasında haksız olarak tahsil ettiği tespit edilmiş olan parayı hak sahiplerine gecikmeksizin iade etmesi gerekirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu konuda herhangi bir adım atılmamıştır."

"İBB parayı iade etmeli"


Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbulkart kullanan milyonlarca kişinin talep etmesini beklemeksizin derhal bu parayı iade etmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Bunun için kart sahiplerinin kartlarına, haksız olarak tahsil etmiş olduğu bedeli lira olarak yüklemeli ve borcunu ödemelidir. İBB’nin bu ana dek sürdürdüğü bu hukuksuz tutumunu değiştirmemesi durumunda, milyonlarca hak sahibinin kendilerinden haksız olarak alınan paranın iadesi için Tüketici hakem Heyetlerinin önünde kuyruk oluşturması beklenmelidir. TGDER kart paralarının geri ödenmemesi sürecinin devam etmesine seyirci kalmayacak, kart sahiplerine her türlü hukuki desteği verecektir" denildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1420 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.